Verksamhetschefen vid ett äldreboende i Linköping åtalades för att – under sommaren 2013 – ha anställt en kvinna som saknade arbetstillstånd. Åklagaren menade att eftersom verksamhetschefen var den som skrivit på anställningskontraktet, var det också hen som gjort sig skyldig till brott mot utlänningslagen.
Kvinnan, som saknade arbetstillstånd – som hon dock senare fick – förmedlades till den aktuella arbetsplatsen via kommunens egen vikariebank. Ett förfarande som alltid görs när enskilda kommunala äldreboenden behöver vikarie. Ansvarig chef för en verksamhet har ingen insyn i rekryteringsarbetet och heller ingen möjlighet att neka vikarien som kommer från vikariebanken och hade därför heller ingen anledning att misstro processen. Verksamhetschefen var dessutom också på semester när vikarien kom och skrev därför under ett anställningskontrakt två månader efter att vikaren börjat sin tjänstgöring som timvikarie.Försvaret hävdade också att det var den aktuella vikarien kunde ha skickats till vilket äldreboende som helst.
Per Petersén, direktör för Leanlink, säger att det har funnits en rutin för sådana här ärenden, men efter en dom på utbildningsområdet uppstod ett glapp när det gäller uppehållstillstånd och arbetstillstånd.
– Men personen har varit anställd och det har också kommunen erkänt, säger han.
Problemet, enligt Petersén, var att ingen bad att få se arbetstillståndet på papper. Vikarien hade ansökt om arbetstillstånd och fick det också, men först efter att ha varit anställd en tid.
Petersén beklagar den press som den åtalade chefen fått utstå men säger att hen fått stöd.
Rutinerna för kontroll är nu ändrade och nu ska alla, icke eu-medborgare, uppvisa arbetstillstånd innan anställning.
Linköpings tingsrätt konstaterar att eftersom ingen kan uppge vem som varit ansvarig för att kontrollera tillstånd vid anställning eller vem som varit ansvarig för anställningen, visar det på stora brister i kommunen. Därför ska nu kommunen betala 44 500 kronor i vite.