Äldreomsorg inledde S-valrörelsen

Valet Nu sparkar (S) igång valrörelsen. Det gör de med att presentera det man kallar Framtidskontrakt för Linköping.

Socialdemokraterna vill sätta stopp för vad man anser vara en utförsäljning av Linköpings äldreomsorg.

Socialdemokraterna vill sätta stopp för vad man anser vara en utförsäljning av Linköpings äldreomsorg.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-02-25 07:53

Det handlar om vallöften och att höja de politiska ambitionerna, enligt kommunalråden Lena Micko och Eva Lindh. Första området man tar sig an är äldreomsorgen.

– Vi tror att det kommer att bli ett av de viktigaste politiska frågorna inför valet, säger Lena Micko.

Partiet har förberett sig genom att kommunicera med Linköpingsborna på olika sätt både genom samtal och i enkäter. Någonstans mellan 13 000 och 14 000 samtal har partimedarbetarna avverkat sedan mandatperiodens start. Nu anser sig partiet väl förberett för att ta striden om de viktiga välfärdsfrågorna.

Att äldreomsorgen i Linköping står sig bra i jämförelser med andra svenska kommuner betyder inte att resurserna är tillräckliga, enligt Eva Lindh.

– Vi får också höra när vi är ute i äldreomsorgen att de flesta är nöjda. Men det gäller helheten och personalens arbete. För det vi också hör är att det saknas personal och resurser, säger hon.

(S) skjuter också in sig på att i Linköping är äldreomsorgen nästan billigast i hela Sverige.

– Att vi hamnar på en bronsplats, räknat från botten, känns inte som något att skryta med, säger Eva Lindh.

Att Linköping är en kommun där nästan all äldrevård drivs i privat regi är också något som partiet vill förändra. Det man kallar utförsäljning av äldrevård vill de sätta stopp för.

Upphandlingarna som skulle leda till ökad valfrihet har visat sig få omvänt resultat, enligt Micko och Lindh. Istället för flera mindre utförare har det blivit ett fåtal stora vårdkedjor som etablerat sig.

– Eftersom allt upphandlas finns det heller ingen valfrihet för den som vill bo på ett ställe som inte upphandlas, säger Eva Lindh.

Partiet är inte emot olika utförare om kvaliteten värnas, hävdar de. Däremot anser de att det finns delar inom äldrevården som inte ska upphandlas överhuvudtaget. Detta för behålla kompetens och personal i kommunens verksamheter och att öka tryggheten för den enskilde.

Satsningar på personal kommer att bli viktiga eftersom allt färre vill arbeta inom äldrevården och de som redan arbetar gärna vill byta yrke, konstaterar de. De hänvisar till en undersökning som visar att var femte anställd inom äldreomsorgen har uppgett att de vill byta yrke. Tillsammans med allt färre sökande till utbildningar inom yrket, och det faktum att andelen äldre samtidigt ökar så känns framtiden oroväckande, tycker de. Partiet föreslår flera åtgärder, bland annat något de kallar extratjänster och utbildningsanställningar.

Dagens avtalstid på fem år plus två år vill S förändra om de kommer till makten. Målet är att få tillbaka hälften av verksamheten i kommunal regi. Det innebär att färre privata utförare kommer att få sin tvååriga förlängning. Däremot kommer de som får avtal att kunna se fram mot ett tioårskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om