Aldrig okej att stänga in ett barn

I förra veckan skrev Corren om en barnskötare i Linköping som spärrat in en bråkig fyraåring i ett rum. Enligt experterna så finns det inga patentlösningar för att handskas med stökiga barn.

LINKÖPING2007-03-02 00:00

Barnskötaren blev både åtalad och avskedad efter händelsen, där hon stängde in en fyraårig pojke i ett rum och höll för dörren. Barnet ska innan ha fått ett raseriutbrott och spottat barnskötaren i ansiktet när denna städade undan hans leksaker. Läsarresponsen har varit mycket kraftig. Somliga tycker barnskötaren gjorde rätt, medan andra tycker tvärtom.

Enligt barnskötar- och förskollärarutbildningarna så var det fel att stänga in barnet, men exakt vad som borde ha gjorts i stället verkar inte helt lätt att svara på.

Behöver inte tåla spott

- Ingen ska behöva tåla att bli spottad på, men det finns inga universella lösningar på det här. Spontant skulle jag nog hålla i barnet och sen sätta oss ned i samma rum och prata, säger en lärare på Anders Ljungstedts gymnasiums barn- och fritidsprogram.

Hon berättar att de har kurser i barns utveckling och bemötande, och att de ofta diskuterar svåra situationer med eleverna.

- Att vi pratar om det tycker jag är det viktigaste, så att det finns en handlingsberedskap hos eleverna. Som vuxen måste man kunna säga ifrån, säger hon.

Vuxna måste markera

Anders Jeffring, skolpsykolog i Linköping, håller med. Han säger att det är viktigt att personalen för samtal om hur de ska hantera svåra situationer och att de är medvetna om att barn kommer att bli arga. Som vuxen gäller det då att stå pall och prata med barnet.

- Är det ett litet barn kan det vara bra att låta det vara argt och prata sen efteråt. Barnet måste förstå att det inte är fel att vara arg, men att det lär sig hantera situationen, förklarar Anders Jeffring.

Han tycker inte att det är rätt metod att stänga in barnet, men att det ibland kan finnas anledning att hålla i ett barn tills det lugnat sig. Vuxna måste markera vad som är rätt och fel, menar han.

Skillnad mot privatperson

På lärarprogrammet i Norrköping utbildas förskollärare på högskolenivå, och där får studenterna lära sig att agera professionellt och försöka se vad som ligger bakom det hela.

- På samma sätt som man har respekt för barnen så måste man ha respekt för sig själv, och man ska inte acceptera att bli spottad på, men det ligger ju någonting bakom en sådan reaktion, och barn har inte alla verktyg för att kommunicera sina känslor, säger Per-Anders Henmark, utbildningsansvarig på lärarprogrammet i Norrköping.

Han har förståelse för att den som blir spottad på reagerar men gör en skillnad på privatpersoner och den som är där i yrket, och säger att det aldrig är okej att stänga in ett barn. Den som jobbar i förskolan är där i sin yrkesroll, och måste då vara beredd på att hantera svåra situationer.

Inte okej att hålla i heller

- Egentligen är det inte tillåtet att hålla i ett barn heller. Bland lärare högre upp i årskurserna finns en oro för det, och många känner sig maktlösa, säger Per-Anders Henmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om