600 g älgfärs alt 450 g älgfärs och 150 g fläskfärs
2 äggvitor
2 dl riven västerbottenost
3-4 kvistar timjan
smör och rapsolja till stekning
Tillbehör:
500 g kall kokt potatis
1 stor morot
2 gula lökar
150 g haricots verts
200 g svamp, gärna vild
salt och peppar
gelé
1. Arbeta samman färs, enbart älg eller älg och fläsk, med äggvitor. Krydda lätt med salt och peppar. Riv ost och finhacka timjan.
2. Tryck ut färsen till 8 fyrkantiga biffar. Lägg en sträng med ost och timjan tvärs över och vik ihop köttfärsen runt fyllningen. Tryck ihop, särskilt i ändarna, så att fyllningen stannar kvar.
3. Förbered tillbehören. Skär potatis och lök i klyftor, strimla moroten fint. Större svampar delas. Lägg allt, inklusive haricot vertsen i rymlig stekpanna eller gryta och stek med smör och lite rapsolja. Salta och peppra mot slutet.
4. Stek järparna. Vänd dem inledningsvis så de får färg runt om. Sänk värmen och efterstek 8-10 minuter. Serveras med mörk gelé och gärna en likaledes mörk viltsky.
Text och bild:
Dan Strandqvist/TT Spektra