– Kon var omkring 6–7 år och hade en kalv med sig som stod kvar inne hos grannen, men de hade nog båda varit inne i trädgården innan kon gick ner i poolen, säger Hans Johansson.
Att hoppa över staket på cirka en meter är inga problem för en älg och enligt Hans Johansson är det inte ovanligt med älgbesök i villaområden i jakten på fjolårsfrukt.
– De är inte rädda för människor. Kalvarna är uppvuxna bland folk som går i skogen, säger han.
Att behöva rädda älgar ur pooler tillhör dock inte Hans Johanssons vardagsuppgifter.
– Jag har räddat nötkreatur ur en pool tidigare, säger han.
Bassängen i Ekängen var täckt av godkänd plåt, men älgkons tyngd blev för mycket för materialet som rasade in. Med hjälp av masonit, en stege att putta på med och selar, kunde räddningstjänsten via en liten trapp i bassängen få upp kon på land.
– Hon fick en liten skärskada på benet. Men när personalen skulle försöka hålla kon nere för att undersöka henne ruskade hon av sig dem och sprang iväg med räddningsselen på sig. Men den löser ut sig, säger Hans Johansson.
Han tror inte att älgen tagit ytterligare skada av händelsen. Bassängen var inte mer än cirka 1.40 meter djup och täckte bara halva älgkroppen. Dessutom tål älgar normalt både kyla och vatten, enligt kommunjägaren.
– Det hade varit sämre om det varit kalven, de blir mer stressade och då hade den sannolikt behövt avlivas.
I nuläget behöver man inte övervaka älgkon ytterligare och Hans Johansson bedömer att den kommer att återförenas med sin kalv igen.
Husägaren, som själv ringde och anmälde tillbudet, är sannolikt glad över att älgkon inte förolyckades, däremot inte över att poolen fick oinbjudet besök.
– De hade jobbat med sin pool i tre år och den blev klar först i höstas, säger Hans Johansson.