Alkoholfrågor får aldrig vila

Linköpings universitet måste ständigt jobba med alkoholfrågor. Det menar Jonas Blom, studentsocial kontaktperson på Studenthälsan.– Vi kan aldrig slå oss till ro och tycka att vi är bra, säger han.

Foto:

LINKÖPING2013-09-02 06:30

Forskning visar att våra alkoholvanor grundläggs i unga år. Dessutom blir universitetets studenter allt yngre, påpekar Jonas Blom. Mot den bakgrunden måste studentkårerna, Studenthälsan och universitetet gemensamt hålla liv i alkoholfrågan.

Enligt Jonas Blom festar inte universitetets studenter mer än andra jämnåriga.

– Men många studenter är i en åldersgrupp där man konsumerar mest alkohol i livet och på individnivå är det alltid ett stort bekymmer om man inte klarar av att hantera alkohol, säger han.

Svårt att hitta

I den väl utarbetade mottagningspolicyn, som finns både på universitetets och kårernas hemsidor, framgår tydligt reglerna för alkohol under nolleperioden. Men den gemensamma alkoholpolicyn, som gäller under resten av året, är inte lika lätt att hitta.

Först efter ett telefonsamtal till universitetets diarium får Correns reporter del av dokumentet "Policy för en god arbets- och studiemiljö". I det näst sista stycket går att läsa att Linköpings universitet ska reagera "tidigt, kraftfullt och konsekvent mot allt missbruk". Både hos medarbetare och studenter.

– Jag håller med om att den ska vara mer lättillgänglig, säger Jonas Blom.

Utbildar faddrar

På Linköpings universitet är uppemot 2 000 personer engagerade i den så kallade mottagningen. Faddrar går en utbildning i två steg. Före sommaren håller Studenthälsan en storföreläsning för de blivande faddrarna och strax före nolleperioden sker grupparbeten med tänkbara scenarier.

Dessutom får serveringspersonalen på kårhusen gå en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Att inte servera minderåriga och överförfriskade personer är de viktigaste två punkterna.

Om någon dricker för mycket för ofta brukar kårerna prata med personen och hänvisa till Studenthälsan. Ibland händer det även att oroliga vänner hör av sig direkt till Studenthälsan för att fråga om råd.

Jobbar med andra

Sedan 2011 deltar Linköpings universitet även i nätverket SLANDT tillsammans med polisen, kommunen och länsstyrelsen. Det står för "Studenter vid Linköpings universitet. Alkohol, narkotika, doping och tobak." Gruppen träffas ungefär fyra gånger per termin och utbyter erfarenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om