ÖSTERGÖTLAND
Elsa kommer hem från skolan och kollar skorna i hallen. På hur skorna står kan hon ana om pappa därinne är full eller nykter. Lukas bråkar och skolkar men egentligen är han full av rädsla för att mamma dricker. Hos Eleonora-gruppen i Linköping får de här barnen hjälp.
Runt 500 Linköpingsbor, barn och vuxna, får varje år hjälp av Eleonora-gruppen med oro, ångest och ilska som anhörig vid beroende, psykisk ohälsa, våld eller andra typer av kriser. Den som har ett eget missbruk kan få hjälp med bedömning och motivation till vidare hjälp.
– Alkoholism är en familjesjukdom och vi träffar människor från alla samhällsklasser här. En del tror att det bara är svaga och arbetslösa som blir alkoholister. Vi vet att det kan drabba vem som helst som väljer att dricka alkohol. Det handlar om mängd och biologisk risk, säger Christine Demetriades, en av fem anställda på Eleonoragruppen.
Under förra året klunkande varje svensk, i genomsnitt, i sig 108 starköl, 29 folköl, 39 flaskor vin, 4 cider och drygt 6,5 flaskor starksprit. En del drack mindre än så. En del drack mer än så och drog upp genomsnittet.
Den här månaden driver nykterhetsorganisationen IOGT och flera aktörer en kampanj kallad ”Sober October” (”Nykter oktober”). Den är en i raden av kampanjer där ideella organisationer vill lyfta de negativa effekterna av för hög alkoholkonsumtion.
Hos Eleonoragruppen, som arbetat med rådgivning och behandling i Linköpings kommun sedan 1995, tycker man att kampanjer är bra. Varje gång en kampanj pågår eller alkoholens baksidor debatteras i media ser Eleonora-gruppen/de att fler vågar ta kontakt för att komma ur sitt missbruk eller hjälpa anhöriga.
– Samtidigt är det så att för de människor vi möter, pågår problemet med alkoholmissbruk 365 dagar om året. Därför är det viktigt att man vet hur man kan få hjälp, säger Emma Nyqvist.
Inflödet av hjälpsökande till Eleonora-gruppen är konstant; varje år får runt 500 personer hjälp med rådgivning eller behandling för problem kopplat till alkoholmissbruk, våld, pysisk ohälsa och andra kriser.
Eleonoragruppen är en av landets största mottagningar gällande anhörigstöd till barn och unga. De ger enskild behandling och behandling i grupp och är en av få mottagningar i landet som tar emot barn så små som fyra år, som lever i familjer där en eller båda föräldrarna missbrukar alkohol.
Det går att få hjälp snabbt. Inom två veckor erbjuds den hjälpsökande ett första samtal.
– Man hör ibland om att barn, och även vuxna, inte får hjälp av socialtjänsten i sin kommun. Men här i Linköping får man faktiskt hjälp, säger Emma Nyqvist.
Linköpings kommun har avtal med Eleonora-gruppen och hjälpen ingår i serviceområdet, vilket innebär att hjälpsökande får komma direkt till Eleonoragruppen utan utredning hos socialsekreterare eller myndighetsbeslut.
Christine Demetriades och Emma Nyqvist leder behandlingsgrupper tillsammans för både vuxna och barn. De beskriver att barnen ofta far mycket illa av vuxnas missbruk.
– Många barn bär på starka känslor av skam och skuld, och de tar på sig ansvar för att gömma hemligheten om föräldrarnas missbruk, berättar Christine.
Eleonora-gruppens personal möter barn som alltid är på sin vakt för att läsa av föräldrarnas tillstånd och slutar tänka på hur de själva mår, det enda som blir viktigt är föräldern. De berättar om barn med ont i magen, huvudvärk, sömnsvårigheter, ångestsymptom, självskadebeteende, barn som utagerar, bråkar, har koncentrationsproblem, skolkar.
Det får dem att fundera över det ökande antalet barn som får diagnoser som exempelvis adhd eller depression, och den ökande medicineringen till barn.
– Vi säger inte att alla diagnoser är fel. Men man måste våga se vad som kan vara grundproblemet till att barnen har problem och mår dåligt, säger Christine Demetriades.
Alkohol är en känslig fråga att prata och ställa frågor om, konstaterar personalen på Eleonora-gruppen. Alkohol är på många sätt förknippat med det goda livet; ett välförtjänt glas rött efter jobbet, en kall öl efter renoveringen på helgen, bubbel och vin till festen… I sociala medier flödar bilder på glada människor som höjer glas med vänner och verkar leva lyckade liv. Människor kan bli kränkta eller känna sig avslöjade av frågor om hur mycket de egentligen dricker.
– Vi vill inte moralisera över att dricka ett glas vin. Men vi vill avdramatisera att prata om alkohol och alkoholism, säger Emma Nyqvist.
Eleonora-gruppen föreläser och utbildar yrkesgrupper som förskolepersonal, barnmorskor, läkare, socialsekreterare och andra som möter människor där det kan vara bra att ställa frågan: Hur ser det ut med alkohol för dig? Den frågan är bra om människor vågar ställa till familjemedlemmar, vänner och kollegor också, menar Christine Demetriades och Emma Nyqvist.
– Dricker en för mycket, så drabbas en hel familj. Får man inte hjälp så kan det leda till depression, ångest eller annan ohälsa. Därför är det viktigt att veta att det finns hjälp att få, säger Emma Nyqvist.
Fotnot. Namnen Elsa och Lukas är fingerade namn.