Det är Andrea Johansson Capusan, överläkare i psykiatri, som i sin avhandling visar att hetsätning och alkoholberoende är vanligare hos vuxna med ADHD-symtom än i befolkningen i stort.
Ärftliga faktorer ligger till stor del bakom ADHD, hetsätning och alkoholberoende. 2,5-5 procent av den vuxna befolkningen i världen har funktionsnedsättningen ADHD (eng. attention deficit hyperactivity disorder).
– Eftersom den ärftliga komponenten spelar så stor roll är det viktigt att ADHD behandlas tidigt och att insatser sätts in för att förebygga att individen utvecklar dessa tillstånd senare i livet, konstaterar Andrea Johansson Capusan.
Genom det svenska Tvillingregistret har Andrea Johansson Capusan kunnat jämföra enäggstvillingar, som har samma genuppsättning, med tvåäggstvillingar, som inte har det.
Tvillingparen påverkas av samma uppväxtmiljö, men senare i livet kan de påverkas av olika miljöfaktorer. Genom att studera om sambanden är starkast hos enäggs- eller tvåäggstvillingar kan forskarna bedöma om arv eller miljö är de faktorer som bäst förklarar olika tillstånd. I avhandlingsarbetet har fyra studier genomförts och mer än 18 000 tvillingar i åldrarna 20–46 år har besvarat enkätfrågor om upplevda ADHD-symtom, bruk av alkohol och andra substanser och hetsätningsbeteende.
För första gången har forskarna visat att sambandet mellan ADHD-symtom och hetsätning hos kvinnor till största delen beror på en gemensam ärftlighet för de båda tillstånden. Även en stor del av kopplingen mellan alkoholberoende och ADHD kan förklaras av genetiska faktorer.
– Resten av sambandet förklaras av individernas egna miljöfaktorer, vilket är intressant. Den gemensamma uppväxtmiljön verkar inte ha någon betydelse, säger Andrea Johansson Capusan.
När man behandlar vuxna som söker för beroende- och missbruksproblematik är det viktigt med kännedom om att ADHD är mycket vanligt i den gruppen, påpekar hon.
– Omvänt är det också viktigt att tidigt behandla ADHD för att förebygga uppkomst av alkoholberoende respektive hetsätning senare i livet.