Alla förväntningar kan inte infrias Tyck till!

LINKÖPING2005-01-21 00:00

I dag finns 550 öppet arbetslösa akademiker i Linköping, och det får arbetsförmedlingen ibland kritik för. Varför kan den inte fixa jobb till högutbildade?

-- Att arbetslösheten är hög i den här gruppen beror inte på arbetsförmedlingen, det beror på konjunkturen, säger Monica Ståhl, chef för ett av arbetsförmedlingens kontor.

Men ni får också kritik för att ni har för lite hjälp att ge till dem.

-- Ja, jag tycker också ibland att vi har för lite resurser till detta. Å andra sidan, satsar vi på de välutbildade tvingas vi ta tid och resurser från andra, från dem som knappt har grundskolekompetens och mycket sämre möjligheter att själva lösa sin situation.

Handläggaren Birgitta Wingmark har full förståelse för att människor blir besvikna och frustrerade när de upptäcker att arbetsförmedlingen inte genast kan ge dem vad de vill ha: jobb eller utbildning.

-- Det är många som har förhoppningar vi inte kan infria, säger hon. Regelverket är tydligt, och resurserna är begränsade. Vårt uppdrag är att informera om arbetsmarknaden och företag och om var den arbetssökande själv kan söka information. Vi kan stötta med praktik, hjälpa till med ansökningshandlingar och att hitta alternativa lösningar.

Ingen ny grupp

Birgitta Wingmark jobbar på det kontor inom arbetsförmedlingen som jobbar med området industri, teknik och administration. Här träffar hon arbetslösa ingenjörer, naturvetare och it-folk.

-- En grupp som haft det tungt de senaste två, tre åren, säger hon.

Men att det skulle vara en "ny grupp" på arbetsförmedlingen håller hon inte med om.

-- I början av 1990-talet hade vi många i samma situation, säger hon. Kanske är de lite fler nu, och får vänta lite längre på jobb. It-bubblan var så stor och förväntningarna enorma. Men nedgångar för de här yrkesgrupperna är inget nytt.

-- Vi har inte alltid haft tillräckliga resurser. 2003 var ett svårt år, då hade vi knappast några åtgärder alls att erbjuda. Men nu ser det bättre ut.

Företagskontakter

I dag finns det ungefär 550 öppet arbetslösa akademiker i Linköping. Det är sällan aktuellt att erbjuda dem ännu mer utbildning. Det är praktik de behöver som kompetensutveckling och för att hålla sina kunskaper aktuella.

-- En viktig uppgift för oss är att upprätta företagskontakter och hitta de arbetstillfällen som kanske finns men inte annonseras ut, att hitta praktikplatser -- som kanske kan leda till jobb.

Utbildning kan ordnas i vissa fall, men bara om de leder till yrken där det är brist på arbetskraft.

Söka studielån

-- I höstas började drygt 20 arbetslösa akademiker läsa en 60 poängs lärarutbildning på högskolan, berättar Birgitta Wingmark. Deltagarna får aktivitetsstöd.

Medan andra, som läser samma utbildning, får söka studielån.

-- Jag vet, det är ett dilemma. Självklart kan det upplevas som orättvist att vissa får stöd för att läsa medan andra får finansiera sina studier själva.

-- Men det är svårt att hitta andra lösningar -- vi måste erbjuda kvalificerade utbildningar mot bristyrken där det ordinarie utbildningsväsendet inte täcker behovet. Ibland lyckas vi riktigt bra: vi köpte till exempel en tvåårig driftteknikerutbildning från universitetet, den fanns inte då på högskolan, och den kompetensen gav jobb direkt.

Får kritik

Ibland får arbetsförmedlingen kritik för att den inte agerar i likhet med TRR Trygghetsrådet som kan erbjuda utbildning för kompetensutveckling av enskilda individer. Trygghetsrådet har stöttat många av dem som sagts upp från Saab och Ericsson i Linköping.

-- Enstaka utbildningar kan vi nästan aldrig köpa, säger Birgitta Wingmark. Utbildningar som kostar mer än två basbelopp måste vi lämna till offentlig upphandling. Vi måste kolla att de inte finns i det ordinarie utbildningsväsendet och att de inte finns upphandlade någon annanstans i landet.

-- Ibland kan vi lösa kompetensutvecklingen i samarbete med arbetsgivare, där företaget lägger in utbildning under praktikperioden. Genom utbildningsprogrammet "yrkeslärling" kan arbetssökande få utbildning ute i företagen. Just nu tycker Birgitta Wingmark att läget för de arbetslösa akademikerna ser bättre ut än på länge.

-- Det börjar lossna på marknaden. Folk får faktiskt jobb och praktikplatser -- det händer flera gånger i veckan.

Har du åsikter om arbetsförmedlingen? Gå in och diskutera på corren.se/ekonomi. Här kan du också läsa tidigare artiklar i serien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om