Det handlar om ett yttrande från Linköpings kommun till en statlig utredning om vilket system för valfrihet som svenska brukare ska erbjudas. Utredaren anser att socialtjänstlagen ska ändras så att kommunerna måste erbjuda valfrihet inom lagen för valfrihet (LOV), lagen om offentlig upphandling (LOU) eller en kombination av båda.
Alliansen i Linköping är av uppfattningen att alla kommuner i framtiden ska tvingas att införa lagen om valfrihet.
– Vi anser att medborgarens rätt att välja utförare är större än kommunens rätt att bestämma, säger ommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).
Men det anser varken Sveriges kommuner och landsting (SKL) eller tjänstemän på omsorgskontoret.
Lena Micko (S) ledamot i SKLs styrelse säger att hon är oerhört förvånad över alliansens inställning i frågan.
– Jag kan inte beskriva det på annat sätt än att de är ideologiskt blinda när de till varje pris införa det här, säger hon.
I SKL finns samtliga partier representerade och deras ställningstagande, enligt Lena Micko, är att avvisa LOV som ett tvång bland annat med argumentet att kommuner är olika och har olika förutsättningar.
Lena Micko hävdar att det inte finns någon forskning, eller andra fakta, som styrker att det blir bättre för den enskilde att införa valfrihetssystemet som ett tvång.
– Ideologi står mot verklighet och inskränker dessutom det kommunala självstyret, säger hon.
Lena Micko påpekar att Linköping är en av Sveriges stora kommuner och att svaret till socialdepartementet kan komma att väga tungt.
Paul Lindvall å sin sida menar att det är en viktigt princip att alla människor har samma rättigheter, oavsett var man är bosatt. Men han säger sig förstå att det kan bli knepigt för små kommuner att följa lagen.
Om en lag inte följs, ska ansvar och straff utkrävas, vad kan det innebära för en liten kommun?
– Det brukar finnas utrymme för kommuner att ordna på olika sätt för att undgå att tvingas betala viten.
Linnea Darell (FP) ordförande i omsorgsnämnden tycker inte att nämndens beslut är särskilt kontroversiellt.
– Det är det som är politik. Kontoret går på rekommendationer från SKL, och SKL är alltid emot allt som kan röra det kommunala självstyret, säger hon.
Siffror talar för att de flesta kommuner frivilligt väljer att införa LOV.
Enligt siffror från SKL (2012) hade 123 kommuner infört LOV, 47 kommuner stod på tur att göra det, 57 kommuner utredde frågan och 27 kommuner hade sagt nej. (Sverige har 290 kommuner).