Inför valet 2014 säger sig (S) ha vässat sina idéer ytterligare när det gäller skolan. Att resultat kraftigt sjunker, skolan blir alltmer ojämlik och antalet obehöriga elever ökar, är inte acceptabelt.
– Linköping visar sämsta resultat bland de klassiska universitetsstäderna och hamnat inte bland de 110 första kommunerna, säger Jakob Björneke , oppositionsråd för (S).
Han menar att Linköping rent av har en tveksam självbild där många tror att vi är bättre än vad vi är eftersom det är en utbildningskommun.
– Med de förutsättningarna borde vi kunna göra mer, fortsätter han.
Att utnyttja universitetet i högre utsträckning är ett mål och (S) föreslår att man skulle kunna starta en skolkommission, där forskare bjuds in och för att se över utbildningars kvalitet. Kollegialt lärande och möjligheter till fortbildning är en annan idé.
Jakob Björneke och kommunalråd Lena M (S) anser att alliansens kortsiktighet har skadat skolan genom dåligt förberedda och återkommande förändringar, reformer utan vetenskapliga grunder och planerade besparingsåtgärder på drygt 150 miljoner kronor. De menar också att lärare idag har blivit "allt i allo".
– Det är ett tufft läge, säger Micko. I kritiken nämns också kommunens lättvindighet att säga ja till friskolor, även när Skolverket sagt nej.
– Friskolor ska vara ett komplement till den kommunala skolan, säger Lena Micko.