De svenska julborden håller på att ömsa skinn, har det visat sig.
Folk springer inte längre benen av sig för att stoppa i sig grisfötter, revbensspjäll och andra ålderdomliga storheter.
När det kommer till julskinkan kan 36 procent av svenskarna tänka sig en jul utan den stora klassikern, visar en undersökning som Novus gjort, på uppdrag av föreningen Djurens rätt.
Hos kvinnor är lusten att avstå den gamla favoriten ännu större, hela 48 procent.
– Köttkonsumtionen minskar och allt fler väljer vego. Många talar om en vegotrend och att mer än var tredje svensk totalt kan tänka sig en jul utan julskinkan är inget annat än ett markant skifte, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt i ett pressmeddelande.
En promenad på Linköpings gator gav en något annan bild.
Åtminstone bland de som vi tog ett snack med.
– Aldrig i världen att jag avstår julskinkan, sa Elisabeth Odenteg och skrattade.
– Och, fortsatte hon, grisfötter är urgott. Bästa nattamaten man kan tänka sig.
Gunilla Svensson gjorde, liksom väninnan Agnetha Hertzberg, tummen upp för skinkan.
– Den känns verkligen som ett måste, menade de.
Jennifer Wallerstedt, kallskänka på Hemköp, Storgatan, berättade att hon än så länge inte känt av något minskat intresse för julskinkan hos konsumenterna.
– Men den stora försäljningen har inte dragit igång än. Det dröjer någon vecka till.
Och det finns alternativ för den som önskar.
– Vegoskinka blir allt mer populär. Det gäller egentligen all vegetarisk mat. Särskilt bland ungdomar, konstaterade Wallerstedt.