Ungefär 30 000 personer får stroke i Sverige varje år. Medelåldern är 74 år för män och 79 år för kvinnor.
Men andelen kvinnor mellan 35 och 44 år som drabbas har ökat med över 20 procent sedan 1995. Motsvarande siffra för män är 15 procent.
– Jag tagit emot så många människor mellan 40-60 år som drabbats hårt och obarmhärtigt, säger Lena Fix som i nästan 20 år har jobbat med strokedrabbade, de senaste åren på strokeenheten.
Stroke är en folksjukdom som kräver mycket vård under lång tid. Komplikationerna blir ofta svåra att hantera då många av de drabbade blir halvsidigt förlamade, tappar talförmågan och även sväljförmågan. Många blir djupt deprimerade och drabbas av svår trötthet.
9 maj är det internationella strokedagen, och då har Lena Fix gratis blodtryckstagning vid båda entréerna på Universitetssjukhuset kl 11-13.
Strokeföreningen i Linköping jobbar för att få ut information "AKUT" som står för hur symtomen upptäcks och det gäller att snabbt komma under läkarvård – helst inom ett par timmar.
– Fortfarande kommer inte människor till sjukhuset direkt när det är en misstänkt infarkt eller blödning på gång, säger Lena Fix, man väntar och kollar om det går över. Tiden är livsavgörande.
Föreningen jobbar särskilt för att nå ut till unga drabbade och har en särskild grupp för dem.
På strokedagen finns föreningen på Vagnhallen Fontänen kl 16-19 för att berätta om stroke. Det blir också underhållning med sång-terapeuten Birgitta Andersson och information om att läsa sin journal på nätet från Region Östergötland.