Allt större kostnader för placerade ungdomar

Omsorgsnämnden får allt större kostnader för ungdomar som placerats på hem för vård och boende. Nu begär nämnden 19 miljoner extra till nästa år.

Linköping2013-11-21 06:45

Nu kommer inte detta som en överraskning för nämnden. Kostnaderna för placerade ungdomar har stadigt stigit och orsaken är att priset per vårddygn har ökat. Dessutom har antalet unga som behöver vård på ett SIS-hem (statens institutionsstyrelse) också ökat.

Dyra SIS-hem

Till skillnad från hem för vård och boende (HBV) som upphandlas - ofta gemensamt med andra kommuner - kan kommunerna inte påverka kostnaderna för SIS-hemmen. Det handlar om statens myndighetsutövning och det är inget som kommunerna kan göra något åt, enligt omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP).

På SiS-hem placeras bara ungdomar som är i stort behov av avancerad vård. Vård som är dyr. Därmed blir skjuter kostnaderna i höjden. Omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP) är inte nöjd över den statliga prisutvecklingen. Särskilt inte som vården där inte är så bra som man skulle kunna kräva, med tanke på kostnaden, anser hon.

Ökning av snittpriset

– Det finns diskussioner om att kommunerna via Sveriges kommuner och landsting (SKL) ska ta upp frågan med staten, säger hon.

Snittpriset på ett vårddygn på ett SIS-hem var 5 669 kronor under 2013. Året innan var den kostnaden 5 491 kronor.

Kostnaden för HBV under 2013 har varit 3 497 kronor vilket är en ökning med 429 kronor jämfört med året innan.

Totalt sett kostade alla placeringar 75,3 miljoner förra året. Prognosen för 2013 stannar vid 85,1 miljoner. Av den summan utgör SIS-placeringarna nästan 30 procent.

Att allt fler unga är i behov av mera avancerad vård är förstås en oönskad utveckling. Orsaken till att det blivit så är väl inte helt klarlagd, men enligt Linnea Darell vet man i dag att många unga har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Har ni varit för sent ute och inte satsat resurser i tid?

– Vi har den diskussionen nu. Bland annat i den åtgärdsplan vi gjort där vi vill förstärka nätverksarbetet för barnen och deras familjer. Vi pratar också om helgkollo och att ge mera boendestöd till den som slussas ur ett HBV-boende, så att man inte blir aktuell för en placering igen.

Fram till september i år avslutade 61 ungdomar sina respektive HBV-boende varav 29 fick omplaceras igen.

Missbruk och så kallade beteendeproblem är den vanligaste orsaken till att ungdomar placeras utanför sitt hem. Nästan 80 procent av dem har en skriftlig diagnos ställd av psykolog eller psykiatriker.

I en uppföljning som gjorts bland totalt 38 ungdomar som varit placerade på ett institutionsboende har man bland annat sett att flickor i regel känner sig mindre trygga på institutionen än pojkar. Nästan en tredjedel av detillfrågade ungdomarna att de aldrig någonsin känner sig trygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om