Alternativ OS-fackla på väg

Från land till land bärs just nu en fackla med budskapet "De olympiska spelen i Kina och brott mot mänskligheten ska inte pågå sida vid sida".På söndag kommer den till Stockholm och Ilias och Michel Kotsambouikidis från Linköping är med och arrangerar den stora manifestationen.

Foto:

LINKÖPING2007-10-13 00:00

- Med OS i Peking gör vi samma misstag som Berlinolympiaden 1936. Även då hjälpte omvärlden en diktatur att få en stor propagandaseger. Den stora skillnaden är att vi nu gör det med öppna ögon, vi har all information om de grova övergrepp som begås i Kina, säger Ilias Kotsambouikidis.

3 000 torterade till döds

När IOK gav OS 2008 till Peking var det mot löfte att Kina skulle öka respekten för de mänskliga rättigheterna.

Det står nämligen i den olympiska stadgan att syftet med OS är att "stimulera uppbyggnaden av ett fredligt samhälle som slår vakt om människovärdet".

Men enligt flera ansedda människorättsorganisationer har det inte skett några framsteg. Amnesty hävdar tvärtom att läget i Kina i flera avseenden försämrats på senare år.

Förtrycker minoriteter

Kina för en hänsynslös ockupationspolitik i Tibet och förtrycker många andra minoriteter.

Man avrättar flest människor i världen och tortyr är vanligt.

Sedan 1999 uppges omkring 3 000 falungong- utövare torterats till döds. Kinesiska staten tjänar dessutom pengar på handel med dödsdömda fångars organ.

Den 9 augusti i år tändes en alternativ OS-fackla i Aten till stöd för de mänskliga rättigheterna i Kina. Facklan förs just nu i en global stafett runt jorden, och på söndag kommer den till Stockholm. Den ska föras av fackelbärare från Stadion till Kungsträdgården och alla som vill får sluta upp i tåget.

Utövare från Linköping

Ilias och Michel Kotsambouikidis, falungong- utövare från Linköping, är med och arrangerar manifestationen som sedan följer i Kungsträdgården.

- Många hävdar att vi genom att stärka våra ekonomiska förbindelser med Kina också påverkar landet i demokratisk riktning. Men det har pågått ganska länge nu, och vi ser ju att det inte fungerar, säger Michel.

Viktigt för ledarna

För Kinas ledare är ett lyckat OS enormt viktigt och omvärlden har därför en historisk chans att påverka landet i rätt riktning. Men då måste världens ledare ställa tydliga krav på ökad respekt för mänskliga rättigheter, och det måste ske nu.

- Om OS i Peking genomförs nu, utan några krav ställs, så så kommer den kinesiska regimen att uppfatta det som ett godkännande av deras brutala diktatur, säger Ilias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om