Ambulansförare behöver bättre överfallslarm

De senaste tre åren har Falcks Ambulans i Östergötland drabbats av tre incidenter med våld och hotsituationer mot personal, som varit så allvarliga att de anmälts som arbetsskada till Arbetsmiljöverket.

Linköping2013-05-08 07:03

Senast det inträffade var i januari i år, vilket fått till följd att Arbetsmiljöverket nu ställer frågor om hanteringen av det överfallslarm som ambulanspersonalen har till sitt förfogande för sin egen säkerhets skull. Larmen är kopplade till radiokommunikationsnätet Rakel och tillhandahålls av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Enligt Arbetsmiljöverket brister Falck Ambulans i Linköping att kontrollera att överfallslarmen går fram till SOS. Det ska ske en gång per månad, men glöms ibland bort. Arbetsmiljöverket kräver därför ett fungerande kontrollsystem av larmen.

– Vi har nu, efter förslag från Arbetsmiljöverket, lyft ut funktionstesten av Rakel från den breda månadskontrollen och gjort en specifik rutin för detta. Då blir det också en klarare rutin för vår personal i ambulanserna, uppger Per Ryding, områdeschef för Falck Ambulans i Linköping.

Falck Ambulans i Linköping har ett system för rapportering och hantering av tillbud, men det råder oklarheter om vilka situationer som personalen ska rapportera som tillbud. Det måste klaras ut som ett led i företagets arbetsmiljöarbete. Vid ett nytt möte mellan parterna vill Arbetsmiljöverket även ta del av de säkerhetsrutiner som gäller för arbete i ambulanser.

Har ni vidtagit några säkerhetsåtgärder för att undvika nya olycksfall?

– Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys tillsammans med skyddsombuden och förändrat rutiner för att öka säkerheten i ambulanserna, svarar Per Ryding, men påpekar samtidigt att situationer med våld och hot är svåra att förutsäga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om