Anders Tegnell: "Så påverkar pandemier vårt samhälle"

Anders Tegnell gästade Domkyrkan i Linköping på tisdagskvällen och levererade en engagerande föreläsning om hur pandemier påverkar vårt samhälle.

Anders Tegnell bjöd på en intressant föreläsning om hur olika pandemier påverkar vårt samhälle i Linköpings domkyrka på tisdagskvällen.

Anders Tegnell bjöd på en intressant föreläsning om hur olika pandemier påverkar vårt samhälle i Linköpings domkyrka på tisdagskvällen.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2022-09-20 20:53

Statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten mellan 2013 och 2022.

Mannen som stod mitt i stormens öga när pandemin, kopplad till Covid-19, stormade som värst.

Nu i arbete med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten.

– Det är lite oroande att applåderna levereras innan jag börjat föreläsningen, skojade Anders Tegnell inför en välbesatt Domkyrka. 

Hans besök är startskottet för höstens serie av "Livsviktigt", som är tänkt att fungera som en mötesplats där tänkvärda och livsnära ämnen ska ges utrymme och stimulera till reflektion och samtal kring det liv vi alla delar.

Tegnell tog med besökarna på en resa från tiden kring Jesu födelse fram till i dag och slog fast att mänskligheten i alla tider har tvingats utkämpa hårda strider mot olika typer av pandemier.

– Pandemier har haft en förvånansvärd förmåga att överraska oss människor och den slutsats vi måste luta oss mot är att naturen är mer uppfinningsrik än vi tror.

Romarriket förlorade stora delar av sin befolkning i pesten på 500-talet.

Medeltiden förde med sig flera pandemier som spred sig runt om i Europa.

Vid tiden för första världskriget dök Spanska sjukan upp som slukade miljontals människors liv.

På 50- och 60-talet överraskades vi av Asiaten- och Hongkonginfluensan.

2009 slog Svininfluensan till och i december 2019 var det dags för Covid-19.

– Pandemier har funnits i årtusenden och de riktigt stora varianterna har orsakat en kraftig överdödlighet. Men vi människor har alltid tagit oss igenom dessa sjukdomar och det kommer vi att fortsätta göra, sa Anders Tegnell.

Han gläntade på dörren till en fundering som säkert många kom att ägna en tanke under den fortsatta kvällen i kyrkan, nämligen vad vi kommer att minnas av Covid-19, om säg 40 eller 50 år.

– Om man ställer en fråga till någon som var med då exempelvis Hongkonginfluensan härjade som värst är det inte säkert att man får ett särskilt uttömmande svar.

– En sak vet vi emellertid och det är att vi hela tiden gör nya upptäckter kring de olika pandemierna och att vi tar med oss dessa lärdomar in i framtiden.

Anders Tegnell menade vidare att människors livsmönster förändras under tiden som sjukdomarna håller samhällen i ett fast grepp.

– Ta detta med att arbeta hemifrån, för att nämna ett exempel. 

– Det gick alldeles utmärkt under Covid-19 och förmodligen kommer vi att fortsätta göra så i framtiden.

Karta: Linköpings Domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!