Sedan februari i år är Andreas Ruschkowski doktorand på Linköpings universitet. Han bor i Södertälje men arbetar tre dagar i veckan från Linköping. När han är här övernattar han i vindskydd.
Hur kom du på den här idén?
– Det är en begynnande rörelse i Sverige där människor har upptäckt detta. Jag har en tid frekvent sovit utomhus året runt tillsammans med vänner.
På sociala medier finns flera grupper där "utesovar-trenden" diskuteras. Man tipsar om bra sovplatser, vindskydd och utrustning för lyckade övernattningar i det fria.
Varför gör du detta?
– Det handlar mycket om återhämtning. Det är en slags vardagslyx, att få komma ner i varv och vara i en miljö som inte överstimulerar med intryck.
Denna dag värmer solens strålar och enstaka moln syns på himlen. Men Andreas började övernattningarna i februari med snö, minusgrader och tidigt mörka kvällar.
Vad är viktigt att tänka på då?
– Jag brukar säga att man måste vara torr, mätt och trygg. Det är tre viktiga aspekter. Vidare är det bra med rätt prylar och en del kunskap.
Andreas har inte alltid varit en friluftsmänniska. Det började för några år sedan, i sorgen efter ett dödsfall i familjen.
– Min pappa gick bort 2018 och då kände jag ett stort behov av att få vara själv i skogen. Många dagar gick jag ut och tände en brasa och bara satt där i timmar. Jag brukar säga att jag satt med sorgen efter pappa. Det blev startskottet för min skogslängtan.
Skogslängtan?
– Jag kan fysiskt längta efter att få komma ut i skogen.
När Andreas berättar om utesovandet i Linköping väcker det ofta stor uppmärksamhet. Många vill uttrycka sina åsikter. Han har börjat fundera på vad detta säger om samtiden.
– Jag funderar över varför det är så normbrytande att övernatta som jag gör? Vilket samhälle har vi då, när vi inte känner oss hemma ute i naturen?
Andreas har en lång lista med vindskydd som han vill testa framöver. Det har blivit 23 nätter utomhus under terminen.
Vad gör man i vindskyddet på kvällen, kan det bli tråkigt?
– Det är många som ställer den frågan. Jag tar det lugnt, lagar mat och gör i ordning sovplatsen. Och så somnar jag ganska tidigt.
Vad har du för tips till de som vill utforska sin skogslängtan?
– Börja enkelt i närområdet tillsammans med andra. Köp inte massor av dyr utrustning. Bra ullunderställ, bra skor och en bra jacka är viktigt. Anpassa utrustningen efter årstid och väder.