Videon är inte längre tillgänglig
Den fula ankungen har vi hört talas om, men den gula andungen . . ?
Ingemar Laestadius är en av många åflanörer som observerat ungen i närheten av Färjebron (Pumpbron).
– I torsdags hade honan sju ungar, varav två gula. På fredagen noterade jag bara fem ungar, varav en gul, berättar han.
Många har sett ungen, främst kring Pumpbron och Tannefors brygga, och ställer sig frågan varför den har blivit gul och hur pass ovanligt detta fenomen är.
När Corren på tisdagen gjorde en okulärbesiktning av läget hade anden bara tre ungar kvar, varav en gul.
Kan honan ha vänstrat med någon annan fågel än gräsand?
– Det är mycket möjligt, säger Correns mångårige medarbetare, tillika fågelexpert, Christer Elderud. Och då förmodligen med en tamanka. Gräsanden är vildformen som tamankan kommer från. Men det kan också vara ungens mormor eller mormorsmor som hoppat över skaklarna.
– Jag minns när det på 80-talet fanns en gräsandshanne som var tecknad som den ska vara, men var stor som en anka, det vill säga dubbelt så stor. Den fanns nedanför gamla brandstationen, alltså där den här ungen nu befinner sig.
Att gräsänder och ankor parar sig är alltså inte ovanligt?
– Nej. På 70-talet fick en jägare för sig att prova det i större skala. En del gräsänder blev stora som ankor och helt vita, med gula näbbar. Det hängde i i flera generationer.
Vad har andungar för fiender?
– Minkar och stora gäddor. Men även räv.
Är de gula mer utsatta än de spräckliga?
– Nej.
Hur kommer den att se ut när den blir vuxen?
– Det är omöjligt att säga. Bebisdunet försvinner så småningom och sedan beror det förstås på om det är en hane eller hona, de ser ju väldigt olika ut. Åflanörerna får hålla koll i takt med att ungen växer.
Ungens utseende kan också ha med leucism att göra, ett medfött tillstånd hos djur som resulterar i reducerat pigment och som då och då uppträder i gräsandskullar.
Leucism blandas ofta ihop med albinism, men till skillnad från albinodjur så har de flesta inte röda eller blå ögon, vilket albinodjur alltid har. Leucism påverkar inte heller djurets förmåga att se, djuret blir inte ljuskänsligt, vilket är en av effekterna vid albinism.