"Varför finns det inga änglar i himlen? De jobbar på US." Det insåg en patient när han låg på kirurgiska akutvårdsavdelningen efter en magoperation.
Många vårdas härTill våning 19 på Universitetssjukhuset i Linköping kommer patienter som drabbats av bland annat blindtarmsinflammation, inflammerad gallblåsa, cancer eller som har varit med i en trafikolycka.
- Vården bedrivs som vanligt under högtiderna. Det är inte så farligt att jobba under jul, vi är ju inställda på att gå hit.
Det säger undersköterska Lena Thorn som tillsammans med sina kollegor Jonna Tollander och Marie Göransson ska jobba under helgerna. Vartannat år jul, vartannat år nyår.
- Familjerna ser annorlunda ut nu för tiden. Man får pyssla ihop sina scheman och passa på att jobba de jular när barnen är på annat håll, säger Lena Thorn.
Saknar familjenMen visst saknar de sina familjer. Det gör patienterna som måste ligga kvar också, de sjukaste. De som kan åker hem.
- "Jag kommer väl hem till jul?" är det många som frågar. Det är tragiskt när de inte får göra det, säger Lena Thorn.
Vissa patienter kommer långväga ifrån och får inget besök under jul. För dem brukar personalen fixa och pynta lite extra, och bjuda på hembakt fika till de patienter som kan äta.
- Det är lite lugnare och mer harmoniskt här under jul. Det är både färre patienter och mindre personal, säger undersköterskan Marie Göransson.
Få söker vård i julDe tycker att det verkar som om folk hellre härdar ut än söker vård under jul, fast de kanske skulle behöva det. Även större operationer får vänta, vilket är positivt för dem längre ner i kön.
Tomteluva eller glitter i håret och ett knytkalas på eftermiddagen har blivit en tradition under julen. Och på nyår har man fördelen av att vara på nittonde våningen, med utsikt från Roxen ända till Ekholmen.
Äter gott vid nyår- Jag föredrar att jobba på nyår, vi brukar äta något gott tillsammans. Sen tittar vi och de patienter som orkar på fyrverkerierna som sprakar över hela stan, säger Lena Thorn.