Istället för att, som tidigare, ersätta assistansbolagen med en schablonsumma på 280 kronor per timme – samma som Försäkringskassan – skiljer nu omsorgsnämnden på om en vårdare är anhörig eller inte.
Enligt de nya riktlinjerna som beslutats av omsorgsnämnden ersätts en anhörigvårdare med 255 kronor per timme mot 269 kronor för en ickeanhörig.
Summorna säger inte något om den lön som den enskilde får eftersom företagen också har andra kostnader. Personalkostnaden är dock den största utgiften.
Alla assistansbolag som är verksamma i Linköping har fått, eller kommer att få, sina gamla avtal uppsagda och erbjudas nya avtal.
Enligt omsorgschef Peder Ellison har tjänstemän på omsorgskontoret, tillsammans med jurister, arbetat mycket med frågan. Orsaken till revideringen av avtalen är att kommunens kostnader för assistansersättningen har skjutit i höjden.
Enligt omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP) är skälet till sänkt ersättning att omsorgskontoret i sina undersökningar sett att bolagen fått för mycket ersättning.
– Vi betalar naturligtvis inte mer än det kostar, säger Linnea Darell.
Varken hon eller nämndens vice ordförande Eva Lindh (S) tror att den sänkta ersättningen kommer att innebära mindre lön till personalen.
– Nej, det har vi inte hört från tjänstemännen, säger Linnea Darell.
Assistensbolagen gillar inte förändringen.
– Men vi har egentligen inte så mycket att välja på, säger Amin Kadra som är verksamhetschef på Nordica Assistans AB, ett av de bolag som jobbar på nya avtal från första april.
Amin Kadra säger att möjligheterna förmodligen är större för stora bolag att göra vinster än för de mindre. Det kan vara svårt att få det att gå ihop för en liten aktör som kanske inte har så många timmar.
– Vi har små pengar att röra oss med och det är en svår sits vi sitter i nu, säger han.
Hur sänkt ersättning kommer att påverka personalens lön är en sak som nu måste diskuteras, enligt Amin Kadra.
Sören Eriksson är VD på Linköpingsföretaget Björkö Assistens AB. Han reagerar starkt på att ersättningen i de nya avtalen är uppdelade.
– Jag kan inte ta in tanken att inte värdesätta de anhöriga mer. Nu ger man sig på de som redan har det tufft.
Enligt omsorgskontoret är ersättningen till anhörigvårdare lägre eftersom man menar att de inte är med på personalmöten eller deltar i kurser. Argument som Sören Eriksson tycker är helt gripet ur luften.
– Det är tvärtom ofta de anhöriga som tar initiativ, och upplåter sina hem, till möten.
Sören Eriksson har skickat ett motförslag till kommunen, men har inte fått något svar.
– Mitt förslag innebär en sänkning till 262 kronor rätt över. På det viset blir det lättare både för oss och för kommunen att administrera.