Anmälningar om barn väller in

Anmälningarna om barn som far illa väller in hos socialtjänsten. Myndigheten anmäler sig själv för att inte klara lagens krav på åtgärder och vice nämndordförande Niklas Borg (M) varnar för ett mardrömsscenario med en riktig tragedi.

Foto:

LINKÖPING2016-01-19 06:45

– Jag har varnat för risken att ett allvarligt barnavårdsärende kan trilla mellan stolar och någon råkar riktigt illa ut, säger Niklas Borg (M) till Corren.

Men så illa är inte läget, enligt socialnämndens ordförande Elisabeth Gustafsson (S).

– Vi klarar att göra förhandsbedömningar av alla ärenden, säger Elisabeth Gustafsson.

Enligt siffror från socialförvaltningen som Corren tagit del av fick socialtjänsten i Linköping 3 438 anmälningar om barn som far illa, under 2014. Därtill kom ytterligare 79 anmälningar in som gällde oro för ensamkommande barn och unga.

Under förra året gjordes 3 608 anmälningar och ytterligare 492 som gällde ensamkommande.

De 170 fler orosanmälningarna och situationen med många ensamkommande barn och unga pressar socialförvaltningen hårt. Myndigheten hade redan tidigare problem med erfaren personal som säger upp sig, stor omsättning på mellanchefer och nyrekryterade utan erfarenhet av myndighetsutredningar.

Resultatet har blivit att socialsekreterarna inte hinner slutföra barnutredningar inom de fyra månader som lagen kräver. I december 2014 hade socialförvaltningen 478 pågående utredningar och i december 2015 var de 816. Av dem gällde 384 anmälningar ensamkommande flyktingar.

Den ansträngda situationen har sysselsatt både tjänstemän och politiker hela hösten och på socialnämndens sammanträde i november fick den borgerliga alliansen, bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, nog. Gruppen la en vass anmärkning till protokollet. I bilagan skriver de att majoriteten måste ”ta på sig den politiska ledartröjan”, de varnar för risken att barnens problem hinner förvärras innan socialförvaltningen reagerar, att ”Linköping drabbas av en riktig tragedi” och att fler anställa säger upp eller sjukskriver sig.

Niklas Borg, som när alliansen hade makten var ordförande i socialnämnden i åtta år, säger att majoriteten visserligen svarat med att ordna fram en handlingsplan men att det inte räcker. Han anser att majoriteten nu måste prioritera att barnavårdsärendena betas av, till exempel genom att bestämma att socialsekreterare som idag jobbar i förebyggande arbete ska flyttas till utredningar.

Niklas Borg understryker att han inte skyller något på socialförvaltningen där tjänstemännen enligt hans mening gör allt de kan.

– Det här är politikers ansvar. Jag kommer att fortsätta pressa på om detta och föra upp frågan i kommunfullmäktige, säger han.

Nämndens ordförande Elisabeth Gustafsson (S) anser att hon redan tagit på sig ledartröjan då hon gav socialtjänsten i uppdraget att göra handlingsplanen. Hon menar att situationen är mycket ansträngd men ändå under kontroll.

– Kommunpolitiker på högsta nivå och även kommundirektören är mycket väl medvetna om läget. Socialchefen, som är mycket kompetent, bedömer att förvaltningen har kontroll, säger Elisabeth Gustafsson.

Elisabeth Gustafsson vill inte omfördela några socialsekreterare utan istället nyanställa fler. Förebyggande socialt arbetet måste prioriteras så att anmälningar och utredningar aldrig behöver göras, anser hon.

Om Linköpingsbor känner rädsla för att de kanske inte får rätt hjälp då de vänder sig till socialen om barn som far illa, vad säger du till dem?

– Vi har en rättssäker handläggning. Förhandsbedömningarna görs av erfarna personer.

Alla ärenden bedöms

Poliser, skolpersonal och andra som arbetar med barn och vet eller misstänker att ett barn far illa ska anmäla detta till socialtjänsten.

Varje ärende som kommer till myndigheten ska förhandsbedömas inom 14 dagar. Denna gräns håller socialtjänsten i Linköping, enligt nämndens ordförande.

Om en utredning startas efter förhandsbedömningen ska den vara klar inom fyra månader och eventuella åtgärder beslutade. Här misslyckas socialen och därför har Linköpings kommun anmält sig själv till Socialstyrelsen, i likhet med ett stort antal andra kommuner i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om