Anmälningarna om inbrott på Heda ridklubb nedlagda

De stölder och inbrott som Heda ridklubb polisanmält under sommaren utreds varken av stöldroteln eller närpolisen i Linköping.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2007-08-30 00:00

- Polisanmälningarna är nedlagda i brist på spaningsuppslag. Men händer det något framöver som gör att någon kan gripas kommer de andra polisanmälningarna att tas upp igen, säger närpolischef Håkan Stenbäck.

Enligt hans sökning i polisens databas har Heda ridklubb gjort fyra polisanmälningar under juli och augusti. Den första gjordes 23 juli sedan klubben blivit av med alla sexton tävlingshinder med bland annat ett 30-tal bommar.

Flera inbrott i kafeterian

Natten till den 27 juli skedde ett första inbrott i ridklubbens kafeteria och helgen 11-12 augusti inträffade två nattliga inbrott. Vid dessa tillfällen länsades kafeterian på matvaror, förbrukningsvaror, godis, läsk, alkohol och tobak. Även nu i helgen bröt sig några personer in i kafeterian.

- Efter de andra inbrotten förvarar vi ingenting i kafeterian längre. Eftersom inget finns att stjäla fick de inte heller något med sig, därför gjorde vi ingen polisanmälan denna gång, säger Marina Pedersen, som ansvarar för kafeterian.

I ny regi

Sedan 1 juli har Heda ridklubb med cirka 300 medlemmar själva tagit över ridverksamheten och ridskolan drivs nu i föreningens regi med Eva Nordengren som ordförande. Även Marina Pedersen ingår i styrelsen. Dessförinnan drevs ridskolan under cirka två år av företaget E & J Häst HB.

- Det var ett hårt slag att vi så kort tid efter övertagandet blev av med klubbens tävlingshinder, eftersom det är mycket annat vi måste lägga pengar på nu. Det kostar oss omkring 40 000 kronor att skaffa nya tävlingshinder så att vi kan genomföra hopptävlingar i oktober med omkring 400 deltagare som planerat, säger Marina Pedersen.

"Kan vara busstreck"

Polisen har inte varit på plats vid Heda ridskola efter något av de inbrott och stölder som skett i sommar. Det bekräftas av både närpolischef Håkan Stenbäck och kriminalkommissarie Joakim Jäderstig, som är chef för polisens stöldrotel.

- Finns det inget spaningsuppslag - något konkret att gå på, något vittne som sett något - har vi inte resurser att göra något aktivt. Stölden av tävlingshindren verkar ju vara gjord av någon som har liknande verksamhet eller vill sabotera för ridklubben, medan stölderna i kafeterian kan vara busstreck, säger Joakim Jäderstig.

Vad kan polisen göra för att hjälpa föreningen att få stopp på återkommande inbrott?

- Vi har inte resurser att sätta in aktiv spaning. Mitt råd är att medlemmarna själva på något sätt ordnar med bevakning för att bli av med inbrotten, säger Håkan Stenbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om