Ännu en elev saknas efter lovet

Efter höstlovet har Linköpings skolor rapporterat att ännu en elev saknas eftersom hen inte dykt upp på skolan. Tillsammans med de elever som inte återkommit efter sommarlovet finns det nu 20 Linköpingselever som saknas och som skolorna inte vet var de är.

Det viktigt att skolorna följer upp när de misstänker någonting och att socialtjänsten får signalerna i tid så att man också kan agera i tid.

Det viktigt att skolorna följer upp när de misstänker någonting och att socialtjänsten får signalerna i tid så att man också kan agera i tid.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Linköping2018-11-15 12:30

– Så länge vi inte har fått ett definitivt besked om att en familj, eller en elev, har flyttat är eleven inskriven i skolan och de som försvinner rapporteras som saknade. Rektorerna har gjort ett jättebra jobb och gjort allt för att få kontakt med familjerna och få uppgifter om de försvunna eleverna, säger Christel Horsak, Linköpings skolchef med ansvar för grundskolor.

Enligt Christel Horsak har skolan haft kontakt med en förälder till den elev som inte kom tillbaka efter höstlovet.

– Det är inte riktigt klart var eleven är, men skolan misstänker inget hedersrelaterat brott.

Sedan förra året rapporterar skolor till utbildningskontoret om man misstänker att elever kan ha förts bort. Detta görs efter sommarlovet och efter jullovet, men från och med i år görs det även efter höstlovet.

Vid skolstarten i augusti anmäldes 30 elever som saknade i Linköpings grundskolor och i mitten av september saknades fortfarande 20 elever. Sedan dess har det kommit bekräftelse om att en familj har flyttat till ett annat land. När det gäller de övriga försvunna eleverna är – i 14 fall – inte bara eleverna försvunna utan även deras familjer. I de övriga fallen är delar av familjerna kvar i Linköping, men eleverna är borta.

Var kan eleverna vara om delar av deras familjer är här?

– Vi vet inte, de kan ha flyttat med en förälder som har fått jobb i ett annat land eller flyttat till hemlandet eller det kan vara något helt annat. I samtliga fall har det också gjorts en orosanmälan till socialtjänsten, säger Christel Horsak.

Hon kommer att redovisa situationen för barn- och utbildningsnämnden i november och ska göra en uppföljning efter jullovet. Socialtjänsten kommer också att undersöka de här fallen vidare.

Vad gör socialtjänsten efter skolans orosanmälan?

– Vi inleder en förhandsbedömning för att se om det krävs en insats. Vi försöker få kontakt med familjemedlemmarna för att ta reda på så mycket som möjligt även om skolorna redan har gjort det jobbet jättebra. Faktum är att vi inte kan göra så mycket efter att elever har lämnat Sverige, vi har inget stöd i vår lag, säger Ulla Salmela Trosell, chef för socialtjänstens individ- och familjomsorg.

– Ska vi kunna hjälpa måste vi ha information innan eleverna åker i väg. Därför är det viktigt att skolorna följer upp när de misstänker någonting och att vi får signalerna i tid så att vi också kan agera i tid.

Socialförvaltningen i Linköping omhändertog, före sommarlovet 2017, en 16-årig flicka som riskerade tvångsäktenskap. Myndigheten fick reda på att flickan var förlovad med en man i familjens hemland och att äktenskapet skulle ha skett redan året innan men att flickan vägrade. Hon omhändertogs före sommarlovet för att skyddas.

– Det är bra att skolan har koll på alla elever och följer upp alla fall. Men det är oerhört viktigt att jobba förebyggande med de frågorna, säger Ulla Salmela Trosell.

När eleverna inte har kommit tillbaka till skolan efter mer än sex månader, skrivs de ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om