På Ica Signalen i Ekholmen säljs till exempel färsk torskfilé från Östersjön, rödspätta och svärdfisk. Alla tre fiskarna finns på Världsnaturfondens lista över fisk man bör undvika att köpa om man värnar om miljön och den ekologiska mångfalden. Fiskarna är vad som brukar kallas rödlistade.
Enligt Icas miljöchef Kerstin Lindvall följer företaget Världsnaturfondens listor och i sitt sortiment har de därför inte torsk från Östersjön. Men Ica är uppbyggt kring fristående handlare, där varje handlare äger sin butik och säljer vad han behagar.
- Vi jobbar med rekommendationer och utbildning, berättar Kerstin Lindvall.
Men ni har gemensamt varumärke. Vore det inte bra om alla följde era regler då?
- Jo, det skulle jag önska, men när de köper in gör de en egen bedömning.
Torbjörn Flack som äger Ica Signalen ger ett svävande svar när det handlar om fiskdisken.
- Rent generellt kan man väl säga att vi inte brukar köpa in sådant som inte är bra för miljön, säger han.
Men om fiskdisken ska bestå av utrotningshotade fiskar eller inte överlåter han till den som är ansvarig för fiskavdelningen och den personen lyckades inte Corren nå under hela onsdagen.
Corren har gått till sju butiker i Linköping för att se i vilken omfattning de påverkats av debatten kring de utrotningshotade fiskarterna.
I butikerna märks genomgående i frysdiskarna att märkningen av produkterna blivit tydlig. Är fisken certifierad eller Kravmärkt syns det oftast tydligt.
Sortimentet har blivit annorlunda, nya fiskarter som till exempel hajmal och Alaska pollock har blivit vanliga. Odlad fisk är också allt vanligare.
- Den största andelen fisk vi säljer numera är "godkänd", säger Marie Rundblad som är butikschef på Willys i Ekholmen.
- Vi säljer ingen spätta längre och bara odlad lax. Sen har vi fått in en del nytt i sortimentet till exempel abborre som är fiskad i sötvatten.
I ett hörn i en av diskarna hittar vi dock några paket med torsk. Var den är fångad är oklart.
- Jag tror inte vi får in mer av den, det där är nog det sista vi har, säger Marie Rundblad.
Vi hittar också fiskpinnar av märket Eldorado. På den förpackningen går det inte alls att utläsa vilken slags fisk pinnarna innehåller.
Marie Rundblad har kunnat konstatera att många av fiskförpackningarna är förnyade.
- Konsumenternas krav på kunskap om fisken är rödlistad har påverkat producenterna, menar hon.
Enligt Marie Rundblad har Willys ägare Axfood agerat snabbt när det gäller att ställa om fisksortimentet.
Axfood äger också Hemköpsbutikerna. I en av Hemköps Linköpingsbutiker finns en manuell fiskdisk. Där arbetar Gunnar Johansson.
- Vi säljer ingen rödlistad fisk här. Kunderna är medvetna om de hotade fiskarterna och vi har ju alternativ, säger han.
På Ica Maxi har man också medvetet satsat på att plocka bort rödlistad fisk ur både frysdisken och den manuella fiskdisken. Små skyltar ska hjälpa kunderna att hitta alternativ.
Istället för den rödlistade marulken rekommenderas till exempel havskatt. I Coops frysdisk hittar vi en hel del torsk. Till skillnad från bland annat torsken i Willys frysdisk är den här torsken nordost-arktisk och dessutom fångad på krok.
- Det är mer miljövänligt, säger Sandra Nilsson som är frysansvarig.
Den "vildfångade laxen" och rödspättan i frysdisken är dock enligt Världsnaturfonden inte okej att äta. På Coop, liksom i flera andra butikers frysdiskar, finns också lax som är odlat i Norge. Odlad fisk rekommenderas av Världsnaturfonden.
Men om man läser vidare på en del av laxförpackningarna kan man urskilja att fisken är förpackad i Thailand eller Chile. Ytterligare en miljöaspekt att ta hänsyn till.
Även på Lidl hittar vi rödspätta i frysdisken. Texterna på förpackningarna är på flera produkter otydliga när det gäller fiskens ursprung. På fiskpinnarna som man säljer står dock en stor MSC-symbol. Marine Stewardship Council (MSC) är ett certifieringssystem som Världsnaturfonden stödjer.
Om man vill vara säker på att den fisk man väljer att köpa bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet är det MSC eller Kravmärktsymboler man ska leta efter.