Anställd på Kvinnebyskolan: "Det gör mig mörkrädd"

Reaktionerna har varit starka efter Correns granskning av sexuella trakasserier på Kvinnebyskolan i Hjulsbro. Nu vittnar anställda på skolan om att de känner sig otrygga på skolan.
– Det är ett svek, inte bara mot henne som blivit utsatt, utan också mot oss andra som arbetar här och förväntas acceptera detta, skriver anställda på Kvinnebyskolan.

Fyra anställda på Kvinnebyskolan har kontaktat Corren och berättar att de känner sig svikna och saknar förtroende för ledningen efter hur situationen med den utsatta kvinnan har hanterats.

Fyra anställda på Kvinnebyskolan har kontaktat Corren och berättar att de känner sig svikna och saknar förtroende för ledningen efter hur situationen med den utsatta kvinnan har hanterats.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2025-06-02 15:00

– Jag är både arg och ledsen. Har noll förtroende för ledningen på skolan. Min uppfattning är att skolledningen är extremt fokuserad på att Corren valt att publicera den här händelsen och inte på vad som grundar artikeln och vad som faktiskt står i den, skriver en anställd på skolan till Corren.

Correns granskning har visat att en manlig anställd på Kvinnebyskolan har utsatt en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier. Mannen har varit avstängd under utredningen och tilldelats en skriftlig varning, men är nu tillbaka i tjänst på skolan.

– Det är något som gått väldigt fel här. Det gör mig mörkrädd. Jag har själv ifrågasatt hårt varför han får vara kvar. För mig är det helt ofattbart, skriver den anställda till Corren.

"Vi arbetar med barn och ska vara trygga vuxna, men känner oss själva otrygga på jobbet", skriver anställda till Corren.
"Vi arbetar med barn och ska vara trygga vuxna, men känner oss själva otrygga på jobbet", skriver anställda till Corren.

Även tre andra personer som arbetar på Kvinnebyskolan har hört av sig till Corren och vill att ärendet ska belysas ytterligare:

– Vi är fler som tycker det är mycket obehagligt att vara på jobbet. Vi känner oss otrygga bara av att vistas i den miljön. Det är ett svek, inte bara mot henne som blivit utsatt, utan också mot oss andra som arbetar här och förväntas acceptera detta.

Enligt uppgifter till Corren har det hållits flera möten med personalen efter publiceringen av Correns granskning.

– Vi arbetar med barn och ska vara trygga vuxna, men känner oss själva otrygga på jobbet. Det saknas tydliga signaler om att problemen tas på allvar. Det finns en rädsla att säga fel saker, ifrågasätta ledningen eller visa stöd för kollegor, skriver tre av skolans anställda i ett mejl till Corren.

En förälder som har barn på en annan skola i kommunen har hört av sig till Corren med oro om att mannen från Kvinnebyskolan ska omplaceras till någon av kommunens andra skolor.

– Barn kan uppfatta saker även om man tror att de inte hört eller sett. Alla barn ska ha tillgång till trygga vuxna som inte beter sig såhär.

Corren har sökt rektor Hanna Ahl-Addén för en kommentar, som svarar i mejl:

"Som jag tidigare har förmedlat så kan jag inte uttala mig i enskilda ärenden.
Jag har redan förklarat hur Linköpings kommun arbetar med den här typen av ärenden."

Vet du mer? Eller har du egna erfarenheter av sexuella trakasserier på jobbet? Tipsa vår reporter: jasmine.hubinette@corren.se

Tipsa anonymt via vår krypterade tipstjänst Newsleaks.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!