Ansvariga: Ingen ska uppmanas att kissa i sängen

"Självklart är det inte okej att få ett sådant besked". Det säger Maria Svensson, biträdande chef för Leanlinks äldreomsorg.

Maria Svensson, biträdande chef för äldreomsorgen inom Leanlink ser allvarligt på kritiken och säger att man ska undersöka händelsen.

Maria Svensson, biträdande chef för äldreomsorgen inom Leanlink ser allvarligt på kritiken och säger att man ska undersöka händelsen.

Foto: Arkiv Åke Karlsson/Privat

Linköping2021-06-23 06:00

Hon säger sig inte känna till den händelse som Anders Andersson har kritiserat, men säger att har det hänt så är det oacceptabelt.

Det är inte första gången jag hör talas om detta, men då med andra utförare. Tror du inte att det har hänt?

– Vi måste förstås gå till botten med detta. Detta är tvärtemot hela vår värdegrund. Ingen ska få den uppmaningen och personalen ska inte heller reflektera över att det skulle vara en lösning.

Nattbemanningen på Räknestickan utgörs av fem personer. Men de har ett stort område att täcka, utöver 35 lägenheter på Räknestickan, så ingår också Ramstorps servicehus och även brukare i privata hem i trakten av Sturefors. Under natten åker personalen mellan de olika brukarna för att göra planerade besök eller svara på larm.

Det är när en situation som inte är planerad uppstår som det kan bli problem, alltså när en brukare larmar.

Enligt Maria Svensson har personalen, enligt avtalet, 20 minuter på sig att ta sig till den som larmar. Hon säger att den tiden räcker.

– Personalen är fördelad så att de flesta finns koncentrerade runt servicehusen eftersom det är där brukare med störst behov finns.

Maria Larsson är också medveten om att det ibland kan uppstå språkproblem. Hon konstaterar att det inte är en optimal situation att inte ha språket med sig. Men säger samtidigt att man försöker lösa det efter bästa förmåga och med planering. 

– En person kan vara bra på omvårdnad, men kanske inte riktigt behärska språket. Då måste vi lösa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!