Initiativet har tagits av en it-kunnig förälder och är den första i sitt slag i Sverige.
För ett år sedan införde kommunen ett trerätterssystem i skolrestaurangerna. Det är populärt bland eleverna, men har ökat svinnet. Det är svårt för köken att gissa vilka rätter som blir populära, vilket har lett till att för mycket mat lagas.
I kommunens skolrestauranger slängs mat, tillagningssvinn och tallrikssvinn, till ett värde av fyra miljoner kronor per år.
– De pengarna vill vi mycket hellre lägga på att köpa bra råvaror, gärna närproducerat, ekologiskt och svenskt, säger Åsa Kullberg, chef för Kost & Restaurang.
Bakgrunden till appen är en förälder som arbetade på it-företaget Front End Strategy AB. Han fick på ett föräldramöte höra talas om det ökade svinnet och idén om en app föddes. Föräldern bytte senare arbetsplats, men Front End tog fram en prototyp och bad kommunen testa den.
Mellan 23 mars och 24 april pågår en Matsvinnskampanj i Linköping. På Vist och Vidingsjö skolor testas dessutom appen Mealman till terminens slut.
Innan appen sprids i stor skala vill kommunen ha svar på om den är användarvänlig, om det är en bra idé och hur många som kan tänkas vilja använda den.
När Vidingsjö skola inledde sitt eget arbete med att minska svinnet före jul, vägde maten som kastades i snitt 14 kilo per dag. Nu är det nere i fyra till fem kilo per dag. De tävlade klassvis, men utmanade också Vist skola.
Skolan har länge engagerat sig i att minska svinnet och de elever vi pratar med är mycket engagerade:
– Maten här är jättebra, men det är ännu bättre om inte så mycket slängs. Appen är jätteenkel att använda.
– Jag tror det är lättare att våga sig på nya rätter med appen. Man kan utmana sig själv lite.
– Med appen kan jag sitta under helgen och bestämma vad jag ska äta i veckan. Då ser föräldrarna vilken mat jag väljer och det behöver inte bli samma rätt på kvällen.
– Om man äter sist, som vi i sexan gör, hände det att favoriträtten var slut förr. Men inte nu.
– Ja, pannkakorna var slut och det fanns bara soppa kvar.
– Jag slänger mycket mindre nu när jag får den mat jag själv valt.
Målet på skolan, som har testat appen i en vecka, var att hälften skulle använda den. I slutet av förra veckan stod det dock klart att hela två tredjedelar av eleverna knappat in sina val.
Om man valt fel rätt och ångrar sig när det väl är matdags? Ingen fara, då går det bra att ändra sig. Eleverna plockar själva åt sig av maten och ingen står och kollar vad eleverna tar.
På måndagen blev det inte mycket matsvinn på Vidingsjöskolan. 147 elever hade i förväg valt korv och mos, 36 fiskpanetter och fyra vegetariskt.
Lätt som en plätt.