Det var i måndags som Ica Fastigheter, köpcentrumets fastighetsägare, plockade bort alla bänkar från Ekholmen Centrum. Sedan dess har många personer reagerat starkt. Reaktionerna är samstämmiga. Alla är djupt upprörda och ledsna över beslutet och ingen förstår poängen.
– Det är både förskräckligt och fånigt att göra så. Om fastighetsägaren vill straffa personer som stökar ska man inte förstöra för oss alla, säger Yvonne Petersson.
Hon och diakonen Margret Söderman diskuterar de försvunna sittplatserna medan de handlar på butiken Änglaboden. De är två av ett 20-tal personer som vi har pratat med på plats i Ekholmen Centrum.
Leif Ståhl sitter på sin rullator utanför en affär och för honom är det sluthandlat i Ekholmen. Det vill säga om sofforna inte kommer tillbaka.
– Det är så löjligt att det inte är klokt. Jag har svårt att gå och nu har jag ingenstans att sätta mig. Hit kommer många människor som vill träffas, umgås och prata. Nu kan de inte göra det. Jag kommer inte att handla här mer, säger Leif Ståhl.
Så här kommenterar Ica Fastigheter sitt beslut via Emelie Ericson, bolagets pressansvarige. Hon skriver i ett mejl till oss:
– Det har under en tid varit problem med stökigt beteende i Ekholmen Centrum, vilket har lett till att många besökare har känt sig otrygga och vi har fått mycket klagomål, bland annat på att bänkarna främst används av personer som inte är där för att handla. Som en kortsiktig åtgärd provar vi nu under en period att plocka bort bänkarna för att se om det kan bryta mönstret och få en lugnande effekt.
Vi har frågat personerna vi har pratat med om deras åsikt kring Ica Fastigheters förklaring. Ingen av de tillfrågade har någonsin känt sig otrygg i Ekholmen Centrum även om de också har sett de stökiga, alltså "gubbarna" som dricker pilsner samt högljudda skolungdomar som för liv.
– Ungdomarna låter mycket, upptar en del platser men de är varken elaka eller aggressiva. Det var betydligt stökigare här för 15 år sedan. Och gubbarna som dricker öl är oförargliga, jag har inte hört att de har gjort något dumt. Visst ska de inte dricka öl här, men man ska ta tag i problemet, inte i sofforna. Några äldre var inne i butiken och grät, de orkade inte stå, säger Lars-Gösta Andersson.
Han och hans fru Gun Andersson har drivit butiken Änglaboden i 34 år. Båda två anser att fastighetsägaren har gjort ett stort misstag.
– Man ska prata med de som stökar, man ska också be skolor att prata med eleverna och deras föräldrar. Man ska föra en dialog och lösa problemet, säger Lars-Gösta Andersson.