Alla ungdomar mellan 16 och 20 år som kommer som nyanlända flyktingar till Linköping börjar sin väg in i det svenska skolsystemet på Anders Ljungstedts gymnasium. Under fem veckor får de – förutom vanliga lektioner i framför allt svenska – genomgå ett kartläggningsprogram som skolan kallar Slussen. Efter det hamnar vissa av dem på Klara gymnasium, men de allra flesta blir kvar på Anders Ljungstedts gymnasium.
Hur många nyanlända som nu går där är lite oklart.
– Vi har nya siffror från timme till timme ... säger rektor Mårten Larsson.
På torsdagen var drygt 190 elever på skolan i mottagningsprogram eller i språkintroduktionsundervisning. I just Slussen finns två grupper med 12-15 elever i varje. I slutet på september ska två nya grupper vara igång. Samtidigt fylls befintliga grupper på med nya elever varje dag, som ska specialdrillas för att komma ikapp de övriga.
Precis som i hela landet råder det i Linköping brist på lärare i svenska som andraspråk. Ljunkan har för tillfället två tjänster utannonserade, men tror sig snart behöva ett par lärare till.
– Det blir lite fördröjning i systemet för att få hit nya lärare, men vi kommer att ha lärare på plats inom loppet av någon månad eller två. Vi ligger bra till, tycker jag, säger Mårten Larsson.
Trycket är dock väldigt hårt på de fyra svenska 2-lärare som nu finns på plats.
– Arbetsbelastningen är skyhög just nu. Vi träffar nya elever, undervisar de som är inne och kartlägger dem för att kunna skicka in dokument så att det finns beslutsunderlag, säger läraren Elise Nilsson.
De ekonomiska resurserna är tillräckliga, tycker rektor Mårten Larsson. Det är lärarbristen som är det största problemet. Att situationen i världen gör allting svårplanerat är en annan aspekt.
– Systemet är lite flyktigt, eftersom vi inte vet från vecka till vecka hur mycket resurser vi behöver, säger han.