Inom sjukvården ska allt som inte stämmer med normal rutin rapporteras. Corren har läst avvikelserapporter från avdelning 37 och 38 på psykiatriska kliniken från augusti till och med oktober månad. De är många. De skvallrar om bemanningsbrist och överbeläggning. Andra handlar om hot och våld mot personalen. Statistik visar att antalet incidenter där våld och hot förekommer har ökat.
Andra tecken är att företrädare för psykiatrin berättar om en ny och vårdkrävande kategori av patienter, unga människor vars tillstånd ofta är orsakat av svårhanterliga droger. Antalet patienter med så kallat vårdintyg, tvångsvård, ökar vilket tyder på en ökande andel patienter som är mycket svårt sjuka. Kostnaden för vård av östgötska patienter i andra län har närmare tredubblats i år jämfört med förra året.
Sedan tidigt i våras är alla platser i slutenvården konstant belagda och man har fått ta till placeringar på andra avdelningar, till exempel beroendekliniken, för att klara situationen.
Oron för att patientsäkerheten ska svikta delas av personal och klinikledning.
Henrich Wilander är chef för närsjukvården i centrala delen av landstinget och därmed över psykiatrin i Linköping. Framför honom på det runda bordet på hans kontor, ligger två brev som han nyligen författat. De är svar på en skrivelse från chefsöverläkaren och verksamhetsledaren på vuxenpsykiatrin i Linköping där de beskriver att slutenvården "kommit i ett läge som är ohållbart".
Breven och även svaret på fackförbundens framställan beskriver de åtgärder som har vidtagits för att lätta på trycket. Han förnekar inte att det finns problem, men det handlar bland annat om att följa rutiner för att fördela patienter över landstingets alla enheter vid överbeläggning.
– Jag har påmint om att rutinerna ska följas. Vi har åtta verksamheter i länet som ska samverka om att lösa tillfällig platsbrist, säger han.
Sjuksköterskor är en bristvara inom hela landstinget. På psykiatrins öppenvård är knapp två tjänster av elva vakanta. På de andra avdelningarna är fem av 18 sjukskötersketjänster vakanta. Det är självklart en kännbar personalbrist.
– Eftersom det är svårt att rekrytera sjuksköterskor för alla, inte bara psykiatrin, måste strategin som landstingsdirektören tagit fram följas. Det gäller att avlasta sjuksköterskorna med andra yrkeskategorier, säger Henrich Wilander.
Det kan handla om att anställa farmaceuter, fler skötare eller vårdadministratörer.
– Det inte är säkert att klinikledningen använt hela paletten av verktyg för att lösa situationen, säger han.
Därför bestämde han i tisdags att tillsätta en arbetsgrupp i syfte att stötta klinikens ledning i arbetet med att lösa överbeläggning och personalbrist, kort sagt bristerna i arbetsmiljön
Andra åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med psykiatrins problem är mera långsiktiga. En granskning av vuxenpsykiatrin har inletts. Den ska ge svar på om olika behandlingsstrategier är mer lyckosamma än andra. I västra länsdelen jobbar man till exempel med mobila team. Vårdplatssituationen ska jämföras och den delen av rapporten ska vara klar i januari. Även fördelningen av resurser ska jämföras inom landstinget och med andra landsting. Hela granskningen ska vara klar sommaren 2015.
En annan arbetsgrupp jobbar med samarbetet mellan Linköpings kommun och landstinget. Den ska vara klar vid årsskiftet 2015/2016.
Ett nytt hus ska byggas som ska inrymma psykiatrin som idag enligt Henrich Wilander har "värdelös fysisk miljö". Det ska förhoppningsvis stå klart 2020. Tills dess har Henrich Wilander gett grönt ljus för att åtgärda brister i nuvarande lokaler. Vårdplatser ska inrättas på ett annat våningsplan som ska ge möjlighet att skilja de oroliga patienterna från andra. Det är en åtgärd i syfte att minska risken för hotfulla och våldsamma incidenter.