Årets diamantvinnare tror på Linköping

Hotelldirektören Roshan Malalatunga utnämndes på fredagskvällen till Årets näringslivsdiamant på galan i konserthuset i Linköping. Han vill vara en medspelare i Linköpings satsning på att bli Sveriges tredje eventstad.

Foto:

Linköping2016-09-30 22:35

Nu driver Malalatunga stadens tre Scandic-hotell: Scandic city vid Stångån, Frimis i centrum och Scandic i Ryd. Och på alla tre pågår eller finns planer på att expandera och bygga om. Frimis genomgår den största förändringen där man bygger till 54 nya rum och nya konferenslokaler.

– Frimis har varit en viktig del av stadens besöksnäring i 100 år och nu gör så att det ska spela en viktig roll i 100 år till, säger han.

Han talar varmt om Linköpings företagsklimat och han tror på kommunens eventsatsningar.

– Vi kommer att kunna vara en viktig del av det. Vi kommer att kunna ta en del konferenser i framtiden men jag tror inte att vi konkurrerar med Konsert & Kongress, i stället kommer vi att kunna göra det möjligt att kunna ta hit stora event eftersom vi har hotellrummen för det, säger han.

Roshan Malalatunga förknippas ofta med satsningar på mångfald, att han anställer nyanlända personer och unga. Men han tonar ned sin egen roll.

– Vi har gjort några riktiga topprekryteringar genom att hitta kompetens bland nyanlända personer. Det handlar om deras meriter. Vi kan anställa en servitör som arbetat på ett jättestort hotell. Samhället vinner på att personen snabbt får jobb och etablerar sig. Och vi får bra, kompetent personal.

Han är också noga med att låta samhällsengagemang ingå i deras affärsplan.

– När vi planerar våra aktiviteter för året lägger vi in möten med skolklasser, eller liknande. Det är enkelt: Går det bra för Linköping så går det bra för oss. Vi är beroende av det, och det gäller från skolorna och ända ut i näringslivet.

Han brukar föreläsa för gäststudenter på Linköpings universitet. Själv kom han från Sri Lanka som gäststudent till ekonomutbildningen i Umeå för 22 år sedan.

– Jag berättar ofta för studenterna om mina minnen från den tiden. Mitt råd är att skaffa svenska vänner, att de ska lära sig mer om landets kultur. Jag tror inte att man ska leva som att man vore någon annanstans. Man ska plocka det bästa från sitt land och blanda det med det bästa från Sverige. Då blir det något fantastiskt.

Roshan Malalatunga

Aktuell som: Årets näringslivsdiamant vid Näringslivsgalan i Linköping. Direktör för Linköpings tre Scandic-hotell.

Ålder: 43 år

Familj: Fru,två barn

Bor: I Linköping

Senast lästa bok: Konsten att känna hjärtslag, av Jan-Philipp Sendker.

Lyssnar på: Betar just nu av alla sommarpratarna i P1, perfekt under träningspassen i gymmet. Och väldigt nyttigt att få inblick i andras liv.

Gör på helgerna: Umgås med familjen, vilar.

HÄR ÄR ALLA VINNARNA

Årets näringslivsdiamant

Roshan Malalatunga: Ledare som arbetat målinriktat och aktivt för att bygga Linköping och dess näringsliv mot nya höjder. En god förebild och ambassadör för Linköping.

Årets samhällsutvecklare

Marcus Ludvigsson, Coder dojo: För att hänga med i IT-utvecklingens tempo behöver vi kanalisera ungdomars personliga intresse för datorer. Marcus arbete utvecklar samhället i stort samt ger barn och ungdomars intresse en värdefull mening.

Årets ledare

Mikael Kemi, Alcontrol: En tillgänglig chef som alltid ger stor frihet till sina medarbetare men finns som stöd när det behövs. Mikael har med framåtanda, ordning och tydligt ledarskap skapat en organisation med framtidstro.

Årets mest engagerade

Öjeby gård, Baltazar Agro: Härdrivs verksamheten med stort engagemang och handlingskraft. Till Öjeby gård är besökare varmt välkomna, vilket speglar den stolthet och självklara transparens som genomsyrar verksamheten.

Årets tillväxtföretag

Configura: Bolaget har under sin drygt 25-åriga historia kunnat uppvisa en imponerande och lönsam tillväxt. Verksamheten har i dag fler än 100 medarbetare i Linköping, Göteborg, Michigan och Kuala Lumpur.

Årets visionär

Ulrika Unell: Som platschef för Ericsson i Linköping engagerar hon sig för att göra kommunen till en bättre plats för alla. Genom att stötta ökad lokal samverkan mellan företag, offentlig verksamhet och universitetet skapas nya miljöer och lösningar som gynnar båda det egna företaget och samhället i stort.

Årets gröna företag

Linköpings skogstjänst: Ett modernt företag i en traditionell näring som aktivt och uttalat arbetar med vården av natur- och kulturvärden i samklang med fastigheternas nödvändiga och långsiktiga lönsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!