Nu driver Malalatunga stadens tre Scandic-hotell: Scandic city vid Stångån, Frimis i centrum och Scandic i Ryd. Och på alla tre pågår eller finns planer på att expandera och bygga om. Frimis genomgår den största förändringen där man bygger till 54 nya rum och nya konferenslokaler.
– Frimis har varit en viktig del av stadens besöksnäring i 100 år och nu gör så att det ska spela en viktig roll i 100 år till, säger han.
Han talar varmt om Linköpings företagsklimat och han tror på kommunens eventsatsningar.
– Vi kommer att kunna vara en viktig del av det. Vi kommer att kunna ta en del konferenser i framtiden men jag tror inte att vi konkurrerar med Konsert & Kongress, i stället kommer vi att kunna göra det möjligt att kunna ta hit stora event eftersom vi har hotellrummen för det, säger han.
Roshan Malalatunga förknippas ofta med satsningar på mångfald, att han anställer nyanlända personer och unga. Men han tonar ned sin egen roll.
– Vi har gjort några riktiga topprekryteringar genom att hitta kompetens bland nyanlända personer. Det handlar om deras meriter. Vi kan anställa en servitör som arbetat på ett jättestort hotell. Samhället vinner på att personen snabbt får jobb och etablerar sig. Och vi får bra, kompetent personal.
Han är också noga med att låta samhällsengagemang ingå i deras affärsplan.
– När vi planerar våra aktiviteter för året lägger vi in möten med skolklasser, eller liknande. Det är enkelt: Går det bra för Linköping så går det bra för oss. Vi är beroende av det, och det gäller från skolorna och ända ut i näringslivet.
Han brukar föreläsa för gäststudenter på Linköpings universitet. Själv kom han från Sri Lanka som gäststudent till ekonomutbildningen i Umeå för 22 år sedan.
– Jag berättar ofta för studenterna om mina minnen från den tiden. Mitt råd är att skaffa svenska vänner, att de ska lära sig mer om landets kultur. Jag tror inte att man ska leva som att man vore någon annanstans. Man ska plocka det bästa från sitt land och blanda det med det bästa från Sverige. Då blir det något fantastiskt.