Årets fattigaste vecka är här

Många hushåll upplever just nu årets tuffaste månad ekonomiskt. Ungefär 20 procent fler brukar vända sig till pantbanker under januari.

Olivia Bäckstedt, Malin Norman och Emma Bergner känner av den snåla januarimånaden.

Olivia Bäckstedt, Malin Norman och Emma Bergner känner av den snåla januarimånaden.

Foto:

Linköping2014-01-22 08:30

Många familjer har nog lite skralt i kassan just nu, vi är nämligen inne i den fattigaste av årets månader. Orsaken är lätt att räkna ut. Först julklappar och julmat. Sedan mellandagsrea. Och så en ganska lång väntan på januarilönen.

Torsdag denna vecka, dagen före löning, är kanske till och med den dag som är allra tuffast. Den går under namnet den fattigaste dagen på året.

Hård konkurrens

Ett sätt att klara sig fram till januarilönen är att gå till pantbanken.

Enligt nationell statistik från tidigare år brukar ungefär 20 procent fler komma till pantbankerna under januari månad, enligt organisationen Pantbanken Sverige.

– Vi har alltid en markant ökning av kunder denna tid på året, även om ökningen i år är mindre än tidigare år. Det finns alltid personer som har behov av ett tillskott i kassan så här års, för att de är lite i otakt med sin likviditet, säger Peter Sundström, vd i Pantbanken Sverige.

Hos de tre pantbanker som finns i Linköping har det i år varit relativt lugnt. Konkurrensen i Linköping kan i och för sig vara en orsak i sig. Här fördelar sig pantbankskunderna på tre företag, när det på många platser inte ens finns någon. Det finns ungefär 60 pantbanker i Sverige.

Pantbanken på Industrigatan är den som varit etablerad i Linköping längst, sedan 1986. Här tycker sig Johan Rystadius märka att behovet av att låna är större efter jul,

– Januari är en av våra toppmånader även om ökningen inte är så stor i år.

Han har inte någon statistik på hur stor ökningen är, men den är märkbar.

Köper inte

Eva Wallner, Sefina Pantbank, Storgatan som öppnades i Linköping för två år sedan, märker inte någon större tillströmning av människor som behöver sätta sina saker i pant. Möjligen kan hon ana att folk håller i pengarna hårdare på grund av attt försäljningen är dålig.

– De som verkligen behöver pengar ser vi inte här. Man måste ju ha något att sätta i pant, säger hon.

Hon berättar att just de kunder som behöver lån på upp till 5 000 kronor är de som minskat mest i antal. Ändå finns det möjlighet att att pantsätta saker till ett ganska lågt värde.

– Bara det överstiger uppläggningskostnaden som hos oss är 50 kronor. Kanske skäms man fortfarande lite för att gå till pantbanken eller så har de flesta människor det ganska bra ekonomiskt just nu. Åtta av tio hushåll lär kunna spara i dagsläget, spekulerar hon.

Men det finns möjligen en orsak till. Priset på guld har sjunkit radikalt. Guld är en vanlig pant, nu behåller man hellre sitt guld i avvaktan på bättre priser.

Nya kunder

Den tredje pantbanken i Linköping etablerade sig här för tre år sedan. Det är Pantbanken Stampen på S:t Larsgatan.

– Ni skriver om pantbanker en gång om året och det är i januari. Det befäster en föråldrad syn på vad en pantbank är, säger Torbjörn Skoog, kontorschef på Stampen.

– En pantbank bedrivs som vilken annan modern affärsverksamhet som helst, även om den ibland fortfarande fungerar som ett socialt skyddsnät.

Det är inte bara fattiga eller sådana som planerat sin ekonomi dåligt över jul och nyår som pantsätter för att klara en akut brist i kassan. Allt fler använder pantbanken för att få kortfristiga, och relativt billiga, lån för att göra affärer.

– Nyligen hade jag en kund som behövde till insatsen på en restaurang, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!