Årets östgötakock fixar sportlovsmat

Svårt att komma på en lättlagad och god matsedel till ditt barn under sportlovet? Årets östgötakock Ingemar Lindström hjälper till på traven. Här kommer veckans första recept.

Årets östgötakock Ingemar Lindström från Gryts varv tipsar om god och snabblagad sportlovsmat.

Årets östgötakock Ingemar Lindström från Gryts varv tipsar om god och snabblagad sportlovsmat.

Foto:

LINKÖPING2009-02-13 21:03

I slutet av förra året vann Ingemar Lindström från Gryts varv tävlingen Årets östgötakock. Nu ställdes han inför nya utmaningar när Corren bad honom fixa en lätt- och snabblagad veckomeny till barnen som är hemma på sportlovet. Rätterna tar mellan 10 och 30 minuter att tillaga.

Det första receptet finns här nedan, de övriga hittar du i Corren kommande dagar.

Var det svårt?

- Nej, det gällde främst att fundera över vad jag själv gillade som ung.

Har du några tips om man kör fast?

- Krångla inte till det, ta till exempel receptet på pizza där färskost ersätter tomatsås. Byt huvudingrediens i maträtter, ska det vara fläskfilé kan man byta ut det mot något annat kött. Använd lite nya grönsaker i stället för gurka och tomat. Testa att göra klyftpotatis i ugn av sötpotatis. Mina syskonbarn gillar det tillsammans med köttbullar eller korv.

Tacoköttfärssås (4 portioner)

500 g köttfärs

1 msk olja

1 st. gul lök, finhackad

1 st. vitlöksklyfta, pressad

1 msk tomatpuré

1 tsk salt

1 msk chilipulver

1 st paprika

1 dl vatten

1 msk maizena majsstärkelse

400 g kidneybönor

1 påse tacokrydda

Fullkornspasta 500g

Gör så här:

Bryn färsen i oljan. Låt löken fräsa med några minuter. Tillsätt tomatpurén och låt även den fräsa med en stund. Salta och krydda. Tärna paprikan. Tillsätt den och vatten. Koka under lock ca 10 min.

Rör ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och häll ner i färsen under omrörning. Koka upp. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor

Koka pastan som det står på förpackningen. Servera och njut.

Ingemar Lindström: En piffad variant av köttfärssås, älskad av både stora och små.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!