Arla storsatsar på mejeriet i Linköping: Ska tillverka ny produkt

Arla storsatsar på sitt mejeri i Linköping. Med start 2028 kommer företaget att tillverka kvarg i Sverige och då förlägger man produktionen i Östergötland. Etableringen kommer att innebära fler jobb i regionen. 
– Detta är otroligt stort för Linköping, säger mejerichefen Ann-Louise Wärners. 

Mejerichef Ann-Louise Wärners gläds åt satsningen på Linköping.

Mejerichef Ann-Louise Wärners gläds åt satsningen på Linköping.

Foto: Heloísa Castro E Oliveira

Linköping2025-06-05 08:00
Här visar mejeriarbetarna Bekim Fazlija och Ammar Al Mukhtar exakt var kvargproduktionen ska stå, när maskinerna anländer om några år.
Här visar mejeriarbetarna Bekim Fazlija och Ammar Al Mukhtar exakt var kvargproduktionen ska stå, när maskinerna anländer om några år.

Arla har idag inte någon kvargproduktion i Sverige utan importerar den från Danmark, Finland och Tyskland. När man nu ska etablera en produktion i Linköping kommer det att kosta cirka 380 miljoner kronor.

Enligt Linköpings mejerichef Ann-Louise Wärners är satsningen det största som hänt mejeriet på över 20 år. 

Yoghurtproduktionen på löpande band.
Yoghurtproduktionen på löpande band.

Varför bestämde sig Arla för att ta den här produktionen till Linköping? 

– Vi är ett så kallat specialmejeri. Det vill säga att vi gör olika typer av fermenterade produkter, allt från yoghurt till gräddfil och crème fraiche, det är vår nisch. Och där faller kvargen väldigt bra in. 

Mejeriarbetaren Sofie Berglund arbetar vid yoghurtproduktionen på mejeriet i Linköping.
Mejeriarbetaren Sofie Berglund arbetar vid yoghurtproduktionen på mejeriet i Linköping.

Vilka kommer att gynnas av den här utökningen? 

– Först och främst våra anställda som har en säker arbetsplats många år framöver och bönderna i Östergötland som kan säkra sin mjölkproduktion för framtiden. Dessutom är det viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap.

Kommer ni att behöva bygga ut för att få plats med den ökade tillverkningen? 

– Ja, det kommer vi. Det kommer att bli en bygglovsprocess som börjar nu, vi kommer att behöva öka på byggnaderna. 

Kommer den processen att påverka den nuvarande produktionen?

– Ja, periodvis kommer det att vara mycket som en byggarbetsplats här. Men vi kommer att fortsätta hålla samma nivåer även om det blir tufft. Så det kommer att finnas gräddfil till midsommar, det kommer att finnas vispgrädde till julen, kossorna slutar inte mjölka bara för att vi bygger om. 

Försäljningen av kvarg har ökat under de senaste åren och enligt Ann-Louise Wärners är den ökade efterfrågan en följd av det hon kallar för en "proteinboom". Vid tillfällen har efterfrågan på kvarg i Sverige varit så hög att det har varit svårt att hålla butikshyllor fyllda. 

Kommer ni att bli den största kvargproducenten i Sverige? 

– Det kan jag faktiskt inte svara på säkert, men det är möjligt.

Arlas mejeri i Linköping producerar drygt 4 miljoner kilo varor per vecka.
Arlas mejeri i Linköping producerar drygt 4 miljoner kilo varor per vecka.

Enligt Ann-Louise Wärners räknar mejeriet med att satsningen innebär att mjölken som mejeriet ska hantera kommer att öka uppemot 30 procent. 

Hur mycket skulle en ökning med 30 procent vara i liter ungefär? 

– Det vill jag faktiskt inte gå in i detalj på. Men för oss är det väldigt, väldigt betydande. Framför allt är det stort för den här regionen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!