Det har Mark- och miljödomstolen i Växjö slagit fast i en färsk dom. Miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen beslutade i i slutet på förra året att det maximala utsläppet under ett dygn inte fick vara mer än 200 kilo.
Det ansåg Arla som orimligt med hänsyn till den mängd mjölkråvara som företaget har rätt att hantera. Arla överklagade för att få tillstånd till 300 kilo som maxvärde i kväveutsläpp för ett dygn, något även Tekniska verken förklarat sig kunna hantera vid avloppsreningsverket i Nykvarn vid Stångån.
Har god marginal
Länsstyrelsen påpekade i sitt yttrande inför Mark- och miljödomstolens avgörande att de verkliga kväveutsläppen de senaste åren rört sig om 80-106 kilo kväve som mest under ett dygn.
Enligt länsstyrelsen klarar Arla därför de villkor som miljöprövningsdelegationen gett med "relativt god marginal" och förespråkade att 200 kilo som maxvärde för ett dygn skulle behållas.
Fem procent från Arla
Arla bidrar med fem procent av det kväveförorenade spillvatten som Nykvarns reningsverk hanterar. Under en prövotid, då Arla väntat på permanenta miljövillkor, installerades optiska mätare och vissa fraktioner av mjölk började levereras till biogastillverkning i stället. Det är, enligt länsstyrelsen, de åtgärder som har störst betydelse för att få företagets kväveutsläpp att minska även om man betonar att Arla kan göra mer för att få ned dygnsutsläppen av kväve.
Mark- och miljödomstolen räknar dock inte med att ytterligare åtgärder får någon avgörande betydelse för de maximala kväveutsläppen. Därför beslutar domstolen att 250 kilo ska vara maxgräns per dygn – mitt emellan det överklagade beslutet och vad Arla själv önskade.
Största punktkällan
Nykvarnsverket är den största punktkällan till övergödande utsläpp i Roxen via Stångån. Kväveutsläpp och syreförbrukande ämnen kan ge allvarliga effekter på Roxens ekosystem. Nykvarnsverket ligger vid nedre delen av Stångån, som landar i västra Roxen – ett Natura 2000-område som ingår i EU:s nätverk av Europas finaste natur sedan 2001.