Årliga pizzaätardagen är här

Pizzans dag, nyårsdagen, är verkligen dagen för pizza. Till och med för de som egentligen föredrar annan snabbmat.

Marcel Munther, Moses Shaba och Nineb Shaba har fullt upp när fyra till fem gånger så många pizzor som vanligt ska levereras på en dag.

Marcel Munther, Moses Shaba och Nineb Shaba har fullt upp när fyra till fem gånger så många pizzor som vanligt ska levereras på en dag.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2019-01-01 19:00

En vanlig dag skickar pizzeria Butterfly ut mellan 50 och 100 pizzor, idag kommer det sannolikt bli över 300.

– Jag har samlat hela min familj här idag. De jobbar här i vanliga fall, men idag får alla komma in. Det är ett måste, säger ägaren Moses Shaba.

Pizzerian Fivetastes märker också av pizzans dag, även om de har gott om snabbmatsalternativ.

– På pizzadagen gäller pizza. Kebabpizzan är favoriten och även de som inte riktigt gillar tar pizza den här dagen för att det har blivit tradition, säger SarkanÖztek.

I köket visar han hur en riktig pizzadeg ska snurras i luften. Det gör han inte bara för att det ska se snyggt ut, utan för att pizzabotten blir godare.

– Det är inte bara att baka, man måste visa pizzan lite kärlek. Mjölet försvinner när du snurrar degen i luften och den blir tunnare. När mer mjöl försvinner blir botten krispigare, så det är tricket.

Men ska du hålla kostrelaterade nyårslöften så kan pizzan leda dig i fördärvet. Enligt forskningsresultat från 2015 så är det kanske den mest beroendeframkallande snabbmaten. Kombinationen av fett från osten och kolhydraterna från pizzabotten tillsammans med sältan gör att magen skickar lyckosignaler rakt upp i hjärnans belöningscenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om