Inget blev det som var tänkt från början. Ökande elevantal och en brand i våras har förändrat situationen för Internationella skolan Atlas.
Utbildningsförvaltningen fick förra hösten uppdraget att titta över var IS Atlas skulle kunna placeras. En första tanke har varit att flytta F- 6 till den nybyggda skolan i södra Ekkällan och låta högstadiet vara kvar på garnisonsområdet. Men enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M), är nu förutsättningarna förändrade.
När Atlasskolan brann i våras fick hela skolan flytta i en hast. Förskoleklass upp till årskurs fem placerades på Elsa Brändströms skola, medan årskurs sex till nio hamnade på Anders Ljungstedts gymnasium (ALG).
Beslutet som i går togs vid Barn- och ungdomsnämndens möte innebär nu att högstadiet – årskurs sju till nio – blir kvar på ALG till dess att Elsa Brändströms skola är färdigrenoverad.
Under våren har förskoleklassen kunnat flytta tillbaka till sina gamla lokaler på garnisonen medan de andra eleverna flyttar tillbaka under hösten. Hela renoveringen efter branden beräknas vara klar vid årsskiftet.
Enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M) har det varit diskussioner i föräldragruppen om förändringen men hon menar att skolan – genom det här beslutet – kan utvecklas och erbjuda plats till fler elever.
– Det är viktigt för Linköping att ha en skola med en språkprofil som håller hög klass, säger hon.
Att behålla Atlas som en sammanhållen skola – vare sig på garnisonen eller på Elsa Brändströms skola –
har inte varit möjligt med tanke på elevantal och lokaler, enligt Catharina Rosencrantz.
Enligt Rosencrantz är skolan trångbodd redan i dag, så oavsett branden eller inte, hade man behövt hitta en lösning. Nu blev det bara aningen snabbare.
Ett annat skäl till förändringen, säger hon, är att högstadiet är för litet. Elevtillströmningen till skolan är stor i de yngre åren men de flesta elever väljer en annan skola när de börjar sjuan. Högstadiet blir för litet för att kunna ha tillräckligt hög bemanning eller ha möjlighet att klara lärarbehörigheten.
Att placera högstadiet på Elsa Brändström kommer, enligt Rosencrantz, att innebära att skolan får möjlighet att bygga en bra och långsiktig högstadieorganisation med sikte på en bra språkprofil. I dag utgörs den i princip av engelska av spanska.
Men kommunen välkomnar gärna en större bredd.