Linköpings gymnasieskolor har haft beredskap utifrån olika scenarier, enligt Åsa Ridne. Men regeringens besked på torsdagen om en total övergång till distansutbildning ses ändå inte med blida ögon.
– Gymnasielever har haft distansutbildning under våren och efter sommaren fattade regeringen beslut om undervisning i skolan. För bara några veckor fattades beslut om att övergå till delvis distansundervisning. Och nu kom beslut om övergång till distansundervisning. Det kan uppfattas som ryckigt, även om vi alla har förståelse och utgår från att regeringen har goda skäl till sina beslut, säger Åsa Ridne.
Enligt henne innebär besluten också mycket mer arbete för rektorer, lärare och all personal. Och det ställer också extra krav på gymnasielever.
– Vi alla är medvetna om att det finns elever som har svårt för distansutbildning. Men det finns möjligheter för elever som behöver stöd att få det på plats och det finns möjligheter att göra andra undantag. Vi är också medvetna om att det finns elever som inte mår bra.
Klarar ni nu ännu en övergång?
– Ja, vi har all infrastruktur på plats och erfarenhet av distansundervisning under våren. Men att ha bara distansundervisning är inget att föredra.
Vad händer efter jullovet?
– Regeringens senaste beslut gäller till den 6 januari och dagen efter ska vi gå tillbaka till delvis distansundervisning. Men vi vet inte vad som kan hända och därför måste vi tänka i olika banor.