Enligt en grupp på åtta föräldrar, som lämnat in en gemensam anmälan till Skolinspektionen om situationen för deras barn, har kränkningar och fysiska angrepp förekommit i nära två år.
”Skolan har underlåtit att vidta effektiva åtgärder och resurssättning” skriver föräldragruppen i sin anmälan. Föräldrarna beskriver i anmälan att deras barn utsätts för kränkningar av olika art trots att föräldrar upprepat ställt krav på åtgärder och trots att den aktuella skolans personal författat ett flertal incidentrapporter.
Gruppanmälan lämnades i december. Enligt Skolinspektionens jurist som handlägger ärendet är det inte helt vanligt att en grupp av vårdnadshavare ställer sig bakom en anmälan. Skolinspektionen kräver nu att Linköpings kommun, som är huvudman för den aktuella skolan, gör en utredning av situationen och redovisar vilka åtgärder som kommunen gjort och tänker göra till Skolinspektionen senast 28 februari.
Skolinspektionen understryker i sin skrivelse till Linköpings kommun att utredningen ska göras på huvudmannanivå.
Madeleine Zerne, skolområdeschef för västra skolområdet i Linköping, säger att en person från kommunens utbildningsförvaltning nu undersöker de åtgärder som gjorts.
– Vi tittar på om man gjort rätt åtgärder eller om det finns ytterligare något man hade kunnat göra, som ett stöd åt rektor. Det kanske finns något man inte har tänkt på, säger Madeleine Zerne.
Hon kommenterar inte det enskilda ärendet närmare men säger att insatser gjorts tidigare och har fungerat, men att förutsättningar kan förändras. Enligt skolområdeschefen finns inga generella problem med att finna resurser för eventuella insatser.
En situation som denna är inte bra för någon inblandad. Tror du att ni kommer till rätta med det här?
– Vi kommer alltid till rätta, men det kan vara så att åtgärder fungerar väl under en lång tid, men att förändringar sedan sker så att det kan behövas nya åtgärder över tid, säger Madeleine Zerne.