Bristerna har upptäckts under ett antal, såväl oanmälda som anmälda besök från kvalitets- och utvärderingskontoret under våren.
Enligt Mattias Bly, chef för kontoret, görs kontroller mer eller mindre regelbundet på alla kommunens äldreboende. Men en av anledningarna till kontrollerna på Åleryd har varit att personalen slagit larm om brister i verksamheten. Brister som de ansett har äventyrat såväl de boendes väbefinnande som säkerhet.
Vid kontrollerna upptäcktes att bemanningen på dagen är för låg. Långt under det man lovat i avtalet. Man ser också att nätterna är hektiska med larm i snitt var tredje minut. Nattsituationen har med all sannolikhet försämrats, kommenterar kontoret, eftersom Attendo efter kontrollen har minskat nattbemanningen från sju till sex personer.
I den riskbedömning som Attendo själva gjort bedömer de risken med lägre nattbemanning som låg. Men en lösning, för att personalen ska kunna förflytta sig snabbare, är att företaget har bestämt sig för att köpa in sparkcyklar.
Verksamheten lever heller inte upp till sin rapporteringsskyldighet, visat kontrollen. Personal har skadats av boende utan att det har anmälts. Inte heller anmäldes en brand där flera boende fick föras till sjukhus. Ingen av händelserna är Lex Sahrah-rapporterade eller anmälda till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det framgår i rapporten att kvalitets- och utvärderingskontoret har haft stora problem med att få kontakt med Attendos regionchef Per-Olof Eriksson och man skriver; "Attendos sätt att hantera rapporteringsskyldigheten bedöms som lättvindig".
Äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD) säger att hon ser mycket allvarligt på det som nu är känt. Men att hon avvaktar det svar som Attendo ska komma med.
– Nu har de en månad på sig och jag tycker de ska få en ärlig chans att ge ett svar. Men självklart är det viktigt att avtalen följs, säger hon.
Regionchef Per-Olof Eriksson säger att man inte har samma uppfattning som kvalitetskontoret i vissa frågor. Ett svar ska komma inom en månad, i övrigt vill han inte uttala sig.
I Linköpings kommun är nästan alla äldreomsorg privat och kommunen har också en av de lägsta kostnaderna för äldrevård i hela landet, 27 procent under genomsnittskostnaden. Attendo har ett avtal från 2010 som, i tvåårsintervaller, löper i högst sex år. Företaget är nu inne på sin sista avtalsperiod.
Upphandlingen gjordes enligt fastpris-principen. Det innebär att äldrenämnden bestämde priset på den verksamhet man vill ha. Det Attendo bland annat "vann" på var hög bemanning och ett löfte om at
att laga mat på avdelningarna alla veckans dagar. Vi kvalitetskontorets kontroll visar det sig att under helgerna värms bara den mat som lagats på fredagen. Ibland kokas dock potatis eller pasta.
Vid äldrenämndens möte nästa vecka ska man ta ställning till om Attendo ska dömas till vite. Ett vite som i så fall, enligt Liselotte Fager uppgår till 170 000 kronor.