Avgående chefen: Linköping måste fortsätta växa

Linköpings samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg slutar av hälsoskäl. I en intervju berättar han varför han tycker att Linköping måste fortsätta växa – och om miljardutgifterna som väntar.

"Jag tycker att jag kan sluta med flaggan i topp. Vår förvaltning levererar bra och det går bra för Linköping ", säger Leif Lindberg, avgående samhällsbyggnadsdirektör i Linköping.

"Jag tycker att jag kan sluta med flaggan i topp. Vår förvaltning levererar bra och det går bra för Linköping ", säger Leif Lindberg, avgående samhällsbyggnadsdirektör i Linköping.

Foto: Åke Alvin

Linköping2025-03-16 11:00

Som samhällsbyggnadsdirektör är Leif Lindberg chef över de cirka 300 anställda på stadsplaneringsavdelningen, byggavdelningen, stadsmiljöavdelningen och miljöavdelningen. Det har han varit sedan 2018 – men nu har han bestämt sig för att sluta, 61 år gammal.

– Jag slutar inte för att jobbet är tråkigt, det är kommunens mest intressanta och stimulerande jobb. Och jag trivs jättebra med personalen, politiken och kommunledningen. Men hälsan måste få gå först, säger Leif.

För några år sedan fick Leif problem med balansen. En ryggkota tryckte på ryggmärgen och han gjorde en operation.

– Jag blev bättre, men inte bra. Jag blir sämre av att sitta stilla, och det är mycket stillasittande i det här jobbet. Dessutom pendlar jag från Finspång, två timmar i bil varje dag. Genom att sluta jobba i förtid kan jag röra mig mer i vardagen, förklarar han.

Pendlat från Finspång, det har Leif alltid gjort – bortsett från några studieår i Linköping. Bland annat till jobben som ekonomichef på Arla i Linköping och som chef för Tekniska kontoret i Norrköping.

– Man vänjer sig vid att pendla. Ett par år pendlade jag till och med till Malmö när jag jobbade för Sydkraft. Men det blev ju väldigt mycket resande och det var skönt när det slutade.

undefined
Utvecklingen av Linköpings innerstad i projektet "Framtidens stadskärna" är en av de frågor som Leif Lindberg jobbat mest med. Så här är det tänkt att Gyllenhuset och Lindexhuset vid Lilla torget ska bygga på med fler våningar.

Ullevileden, Tinnis och Distorp är några av de större projekten som upptagit Leifs tid.

– Arbetet med Framtidens stadskärna vill jag gärna lyfta fram. Det handlar om att utveckla innerstaden och det fina är att vi gör det i tätt samarbete med fastighetsägarna. Det syns inte så mycket konkret än, det som ligger närmast är byggplanerna vid Lilla torget och på Göran Dyks gata.

Det allra största projektet är förstås Ostlänken.

– Nu är vi överens med Trafikverket om spårlinjen, även om det återstår att bestämma höjdläget på stationen.

Vad kommer Ostlänken att kosta Linköpings kommun?

– Dels handlar det om medfinansiering. Om kommunen vill ha fler passager över eller under järnvägen – och vi kommer att vilja ha ett par – får vi betala för det. Den stora frågan är om stationen ska vara i upphöjt läge, då pratar vi flera miljarder.

– Den andra delen är att vi ska bygga stad runt stationen. Grovt räknat så kan det röra sig om 2–3 miljarder perioden 2030–2050.

Enorma belopp för en kommun. Var ska de pengarna komma ifrån?

– Ja, det är enorma belopp. Men det är också något väldigt stort som ska ske – ny järnväg bygger man bara vart 100:e eller 150:e år. Det finns tre finansieringsmöjligheter. Man kan låna pengar. Man kan skära i verksamheterna. Man kan höja skatten. Och man kan kombinera de tre. Det här är något som ekonomidirektören jobbar med och det förs en löpande dialog med politiken.

undefined
Leif Lindberg hoppar av jobbet som samhällsbyggnadsdirektör i Linköping, en post han innehaft sedan 2018. Här vid Manillaparken i Ebbepark har han haft sin arbetsplats de senaste åren.

Den nya stationen ska ligga vid dagens Kallerstadsled, nära Tornet.

– Det är viktigt att binda ihop de båda centrumen, så det inte blir ett tomrum emellan. Det handlar om massor med kvarter och det kommer att krävas väldigt mycket kapital, mer än vad fastighetsbolagen här i staden har. Så vi kommer att behöva locka hit fler investerare. Det blir en spännande utmaning, säger Leif Lindberg.

Många tycker att det byggs för mycket i Linköping. Att man borde låta staden vara som den är.

– Staden har ju förändrats i alla tider. Alla generationer har satt sina spår. Jag menar att även vår tid ska sätta sin prägel, givetvis med hänsyn till det som har varit bakåt.

– Näringslivet behöver hela tiden utvecklas. Inget företag som är statiskt klarar sig över tid. De behöver utvecklas och de behöver locka hit arbetskraft. Då vill vi inte svara att nej, tyvärr finns det inga bostäder. Så Linköping behöver växa. I lagom takt.

Som samhällsbyggnadsdirektör är du länken mellan tjänstemännen och politikerna. Hur är det? 

– Det är väldigt spännande, för det kan ju skifta vart fjärde år. Man är väldigt nyfiken efter varje val, vilka som ska bli ordförande i nämnderna och så. 

Är det någon politiker som varit svår att samarbeta med? Nu när du ska sluta kan du ju berätta...

– I Norrköping kan jag, utan att nämna några namn, säga att det fanns politiker som var väldigt svåra att samarbeta med. I Linköping har det fungerat bra.

Vad ska du ägna dig åt när du slutar?

– Vi har både hus och sommarstuga, så där finns det sysselsättning. På vintrarna kan jag jobba lite i svärfars skog. Många i min situation fortsätter som konsult, men något sådant har jag inte planerat. Det får bli om det blir.

30 april är Leif Lindbergs sista arbetsdag. Rekryteringen av en ny samhällsbyggnadsdirektör väntas bli klar inom de närmaste dagarna.

Mos Linköping

Samhällsbyggnadsdirektören i Linköping är chef över miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen (Mos). Där ingår byggavdelningen, miljöavdelningen, stadsplaneringsavdelningen och stadsmiljöavdelningen samt stabsfunktioner (ekonomi, förvaltningskansli, HR, kommunikation och utveckling).

Så här beskriver kommunen förvaltningens uppdrag: att skapa trygga och attraktiva livsmiljöer för invånare och företag genom att erbjuda goda förutsättningar att verka hållbart – nu och i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!