Avslutade motioner upprör oppositionen

Arton avslutade motioner har orsakat mandatperiodens första riktiga schism. Tveksamt hanterande, anser oppositionen. Helt i sin ordning, säger majoriteten.

Linköping2015-05-02 11:15

Tisdagens fullmäktigemöte var en riktig maratonföreställning. I drygt elva timmar höll våra folkvalda på att besluta i stort och smått som rör medborgarna. Vid dagordningens sista punkt, inkomna handlingar, informerade vice ordförande Mikael Sanfridson (S) den – vid det här laget – lite glesa församlingen att (S) och (MP) valt att avsluta flera motioner.

En kupp, tycker oppositionen och berättade om detta på såväl Twitter som på Facebook.

Kommunalrådet Andreas Ardenfors (KD) ifrågasätter om förfarandet är förenligt med kommunallagen eftersom varje motion lämnas av enskilda ledamöter, inte partier.

Kommunalrådet Christian Gustavsson (M) har också synpunkter på hanteringen.

– Flera av motionerna handlar ju om sådant som partierna gick till val på och nu backar man på sina vallöften, säger han.

Enligt Paul Lindvall (M) andre vice ordförande i kommunstyrelsen, fick han före mötet viss information om att partierna – S och MP – tänkte skriva av motioner.

– Jag protesterade då och sa att man inte kunde göra så. Att det bara är motionären själv som kan göra det, säger han.

Han själv känner inte till att någon enskild motionär – av de som är aktuella nu – har dragit tillbaka sitt motion.

Förbundsjurist Staffan Wikell, på Sveriges kommuner och landsting (SKL), ger Lindvall rätt.

– Det är den som skrivit motionen som kan ta tillbaka den och det ska ske skriftligt eller muntligt. Efter det kan fullmäktige avskriva motionerna, säger han.

Men majoriteten, Koalition för Linköping, är inte oroliga för att ha gjort fel. Enligt Kristina Edlund (S), sedan i tisdags kommunstyrelsens ordförande, förekommer det på andra ställen

– Det är absolut inte ovanligt att man gör så här. När man byter majoritet går man ofta in och skriver av de motioner som man lagt själv. Därför att vi räknar med jobba med dem politiskt under mandatperioden, säger hon.

Det sparar tjänstemannakraft att slippa beredningsarbetet.

Vice ordförande i kommunstyrelsen Nils Hillerbrand (MP) är inne på samma linje. Han ser inga problem i det som hänt, och menar att motionerna inte försvinner, partierna ansvarar för dem också i fortsättningen. Men resurser som läggs på beredningen kan istället gå till annat.

Men förfarandet är ovanligt. Paul Lindvall, som näst efter Gösta Gustavsson (C) suttit längst i Linköpings fullmäktige har aldrig varit med om detta tidigare.

Det har inte heller Susanne Aman, administrativ direktör i kommunen.

– Det handlar väl helt enkelt om var man vill lägga sina resurser, säger hon.

Hon tror att det rör sig om ett missförstånd.

– Motionerna kommer att finnas kvar i diariet. Vi har avslutat beredningen av dem. När de är ett år gamla kan de tas bort ur diariet, säger hon.

Hon påpekar att det är möjligt för politiken att bestämma att beredningen av en motion ska avslutas.

Paul Lindvall ifrågasätter den signal man ger väljarna och menar att det som var viktigt före valet inte längre verkar vara det när valet är vunnet. Han är skeptisk till argumentet att det blir politik av motionerna ändå.

– Vad som händer är att man i så fall flyttar en seriös motionsbehandling till ett rum där de ledande kommunalråden majoriteten sitter. Det är inte det som är meningen med att lägga motioner.

Här är några av de motioner som inte längre ska beredas.

Utomhusbad i Ryd (S)

Lokal för LAN i Lkpg (S)

Kvalitetsupphandlingar med lokalt näringsliv (MP)

Nytt utomhusbad i Glyttinge (MP)

Inrätta en stadsdelspark i Skäggetorp (MP)

HBTQ kompetens i Lkpg (MP)

Teknikstöd för elever med kognitiva svarigheter (MP)

Satsningar på lokalt småföretagande (MP)

Skarpare verktyg för att nå koldioxidneutralitetsmål (MP)

Se hela mötet eller valda delar av fullmäktigemötet här: http://play.linkoping.se/kommunfullmaktige-den-28-april-2015-del

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om