– Man lägger ner väldigt mycket tid och kraft som inte syns. Jag känner att det är kul att någon har uppmärksammat det.
Ayar Shekha lever för föreningslivet och lägger ner otaliga timmar på Hemgårdarnas bollklubb, en förening som har gjort honom till den han är. När han 2003, åtta år gammal, kom till Sverige blev fotbollen och föreningen med bas i Skäggetorp viktig.
– Någonstans har föreningslivet format mig till den jag är idag. Den värdegrund jag har kommer från klubben. Jag känner att jag vill ge tillbaka.
Han har varit spelare, ledare, styrelseledamot och ordförande i föreningen. Nu är han föreningsutvecklare och idrottskonsulent på RF-SISU och ansvarar för föreningar i Skäggetorp och Ryd. Han samordnar idrotten i områdena och stödjer föreningarna och hjälper dem med allt från struktur till att söka bidrag. Men i den bästa av världar vill Ayar inte att hans jobb ska finnas kvar i framtiden.
– Det är inte så att jag vill bli arbetslös men att vi inte ska behöva jobba med det vi jobbar med. Det ska vara en självklarhet att ha starka föreningar som kan ta emot alla barn och ungdomar.
Att vara engagerad har alltid varit självklart för Ayar.
– Jag känner igen mig själv i många barn och ungdomar där ute. Som kanske inte har ett sammanhang eller gemenskap. Men det är värdefullt för mig, för det gör att jag själv mår bra. Det är där jag vill lägga min energi och kraft. När jag ser glädjen i barnen mår jag också bra, och det är det viktigaste för mig.
Hur tror du att ditt liv skulle se ut utan föreningslivet?
– Bra fråga, säger Ayar och blir tyst en stund.
– Jag kanske inte skulle ha en så bra självkänsla. Jag skulle nog ha svårt att identifiera mig. Jag är så starkt förknippad till föreningslivet.
Vilka förändringar skulle du vilja se som kan bidra till bättre integration?
– Vi behöver skapa grundförutsättningarna för barn och unga från de här områdena. Det är uppifrån det börjar. Det behövs representation i styrelserummen och bland ledarna. Det gör att vi kan få in mer barn och ungdomar med utländsk bakgrund och skapa ett mer inkluderande samhälle.
Vad gör du när du ska ladda dina batterier?
– Jag återhämtar mig ofta när jag har mina ideella uppdrag. Det kanske är konstigt men när jag kommer hit och ser barnens glädje, gemenskapen och kärleken som finns, det gör mig motiverad. Det ger mig energi. Det är klart att det blir mycket ibland och man känner att man inte räcker till, det känner jag ofta.
I motiveringen till priset skrivs det att du har hjärtat på rätt ställe. Känns det att andra tycker så om dig?
– Det värmer verkligen att höra. När någon annan också ser det är det extra skönt.
Priset delas ut på mässan Fin dag i Trädgårdsföreningen klockan 15.45 torsdag 15 maj.