Både vin och vatten i nyinrättad nämnd

Vissa framgångar, men också bakslag. Nu summerar Arbetsmarknadsnämnden sitt första verksamhetsår.

Glädjande att fler än tidigare fått jobb eller börjat studera, anser Arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M).

Glädjande att fler än tidigare fått jobb eller börjat studera, anser Arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M).

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2020-05-05 09:00

Beslutet om att inrätta en helt ny nämnd kom under förra mandatperioden. I januari 2019 var den igång. Nämnden som är en sammanslagning av delar från socialnämnden och bildningsnämnden ska – enkelt uttryckt – fokusera på att få folk i arbete och se till att antalet försörjningsstödstagare minskar.

–Ömsom vin och ömsom vatten. Men vi har gjort många bra saker, summerar Fredrik Lundén (M) ordförande i Arbetsmarknadsnämnden. 

När det rör målet att få fler i arbete eller studier så ökade den andelen från 182 personer under 2018 till 310 året efter. Samma trend när det gäller så kallade OSA-jobb, offentligt skyddade anställningar.  Där hade sex personer gått vidare till jobb eller studier under 2018. Året efter var den andelen 34 personer.

Något som Fredrik Lundén är glad över.

– Det känns ändå häftigt, eftersom många står så långt från arbetsmarknaden, säger han.

Jobben är både av den typ där man kan få lönebidrag, men rör också jobb på vanliga arbetsmarknaden. 

– Många börjar också studera och då blir man självförsörjande genom studielån och studiebidrag. 

Däremot har man inte nått målet med färre försörjningsstödstagare. Där är trenden den motsatta och där ökar istället andelen.

Att den först lagda budgetramen inför verksamhetsåret 2019 inte höll såg man rätt tidigt. Det största skälet var att nämnden tappade 18,6 miljoner på pengar till flyktingmottagande, eftersom Migrationsverkets ansvar då hade upphört. Att fler i Linköping behövde försörjningsstöd var också en merkostnad och tillsammans med ytterligare någon faktor pekade allt mot ett stort underskott. Av det skälet fick nämnden ett tillskott på 27 miljoner och när verksamhetsåret var till slut fanns 60 000 kvar på kontot. Budgetramen var 407,5 miljoner och bokslutet (efter tillskottet på 27 miljoner) hamnade på lite mer än 407, 4 miljoner. 

När nämnden lagt 2019 bakom sig och tittar framåt, hopar sig orosmolnen. En pågående pandemi och en lågkonjunktur på det gör inte saken bättre.

Det finns också problem som gör det svårt att matcha den arbetskraft som finns med de jobb som finns. Ett inte helt lättlöst problem, säger Fredrik Lundén, handlar om att många, om än tillfälliga jobb, finns inom de så kallade gröna näringarna. Men de jobben finns på landsbygden.

– Våra försörjningsstödstagare har i allmänhet inte bil, det inte ingår i livets nödtorft.

Med andra ord, en ekvation som inte är helt lättlöst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!