BAKGRUND: Sargonia försvann i Linköping i november 1995

Det var den 13 november 1995 som 21-åriga Sargonia Dankha från Linköping försvann.

Sargonia Dankha försvann i Linköping 13 december 1995.

Sargonia Dankha försvann i Linköping 13 december 1995.

Foto: Kristofer Sandberg

Linköping2023-06-17 14:25

En man som vid tillfället­ var 45 år gammal greps och häktades för mord. Polisen­ lade ner stora ansträngning­ar på att försöka hitta 21-åringens kropp. När detta misslyckades ansåg sig åklagaren, den 12 januari 1996, tvingad att försätta 45-åringen på fri fot. Enligt åklagar­en var det inte möjligt att få mannen dömd om det inte gick att bevisa att kvinnan verkligen mördats.

Under årens lopp har polisen vid upprepade tillfällen fortsatt att söka efter kroppen, bland annat i sjöarna Lilla Rängen och Krampen. Utan resultat.

I december 2000 beslutade polisen att fallet skulle gås igenom på nytt. Anledningen var att Svea hovrätt i en dom slagit fast att det går att döma en person för allvarliga våldsbrott, trots att det saknas bevismaterial i form av en död kropp. Ett stort antal förhör genomfördes – men något konkret genombrott i utredningen kom aldrig.

I november 2002 valde spaningsledningen att avslöja att flera personer sannolikt­ hjälpte till att gömma kropp­en efter dådet. Eftersom preskriptionstiden för brott mot griftefriden då hade löpt ut vädjade polisen till dessa personer att berätta sanningen. Detta fick dock inte önskad effekt.

2015 var det 20 år sedan försvinnandet och förundersökningen pågick fortfarande och leddes av kriminalkommissarie­ Jan Staaf.

– Det är ett ärende som i allra högsta grad lever, sa han då.

undefined
Sargonia Dankha försvann i Linköping 13 december 1995.

Under de senaste åren hade utredningen bedrivits på sparlåga, men Jan Staaf menade att det skulle bli ändring på det. 

– Jag tänker föreslå att det här ärendet ska bli föremål för vår nya cold case-grupp som börjar arbeta efter årsskiftet. Det här är ett typiskt ärende som jag kan tänka mig att den här gruppen tar sig an, sa han då.

Preskriptionstiden för mord har avskaffats i Sverige och det finns därför inga juridiska hinder för en åklagare som vill väcka åtal mot en misstänkt gärningsman. Jan Staaf har tidigare berättat för Corren att det i fallet med Sargonia Dankha finns bevismaterial i form av olika beslag.

Fotnot: Den här artikeln bygger på en tidigare publicerad Correnartikel från 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!