Inget av proverna fick dock omdömet "otillfredsställande". Det betyder att ingen riskerade att bli sjuk av att inmundiga den is som restaurangerna serverade på kvällen den 16 juni i år, då testerna genomfördes. Men av hela 16 restauranger var det bara en som höll den bästa nivån, alltså "tillfredsställande". Det var en av de två ismaskinerna på Stora hotellet som klarade testet. Alla andra nådde upp till "godtagbart", vilket betyder förhöjda nivåer av bakterier.
Tjänstemännen på miljökontoret noterar att det var sämre än väntat, och att man hade förväntat sig en större spridning på skalan.
– Restaurangerna har nu fått uppmaningen att se över sina rutiner för tillverkning av is, säger Gunnar Gustafsson, (MP) ordförande i bygg- och miljönämnden.
– Vi går ut ganska mjukt med kommunikationen till företagarna den här gången. Det är ju det första testet av den här typen som vi gör. Men det här visar att det behövdes och därför kommer vi att göra liknande provtagningar igen. Vi vill givetvis motverka snusk på restauranger för att undvika att invånarna blir sjuka av livsmedel, säger Gunnar Gustafsson.
Testerna gjordes utan förvarning. Man använde också krogarnas egna skedar när man slevade upp isen för provtagning, eftersom en del av bakterieproblemet kan vara själva hanteringen. I rapporten diskuterar miljökontoret hur nästkommande tester ska utformas, och det är troligt att man lägger fokus på just hanteringen.
De restauranger som miljökontoret kontrollerade var: Yogi, The Horse and Hound, Yellow Fellow, Texas Longhorn, Johannes Kök, Harrys (två ismaskiner), Gula Huset, New York Legends, Platå, Stora Hotellet (två ismaskiner), Mörners, 1854, Nationernas Hus, 55:an, Ågatan Bar & Mat, Pinchos.