Banker jublar "lagom" över den nya räntekartan

Den nya tjänsten, Fundcurve, som ska hjälpa företagare att få lägre ränta på banklånen får både ros och ris av bankerna.

LINKÖPING2013-03-22 06:30

Corren skrev tidigare i veckan om ett Linköpingsföretag som har startat en ny tjänst där företagare kan kolla hur stort förhandlingsutrymme deras företag har på sina banklån. Enligt Fundcurves ägare, Tommy Furland, borde de i snitt kunna pruta 0,8 procentenheter.

När en räntekarta för bolån lanserades av SvD förra året vållade det en het debatt och en hel del kunder lyckades då förhandla ner sina boräntor.

Olika reaktioner

Corren har ringt flera banker och frågat om deras syn på den nya tjänsten. Och reaktionerna är olika.

– Räntekartan för företagslån kommer säkert att skapa uppmärksamhet och debatt, anser Marie Westerlund, bankchef på Länsförsäkringar Östergötland i Linköping.

Hon ser det som ett verktyg för att utöva påtryckningar om transparens och enkelhet. Men Marie Westerlund varnar för vissa saker.

– Det finns en risk, att man missbedömt företagens vilja och ork att registrera säkerheter, panter, lån, avbetalningstider och så vidare. Dessutom krävs, för att få en korrekt bild, reviderade siffror och de officiella siffrorna är oftast lite äldre.

Som kreditgivare till företag tittar bankerna på flera parametrar än när det gäller bolån till privatpersoner, påpekar Marie Westerlund. Men det är klart att det finns ett förhandlingsutrymme utifrån respektive företags återbetalningsförmåga och storlek på affär.

Blir Fundcurvas ränterapport ett bra underlag till företagens kommande förhandlingar om sänkta räntor på banklån?

– Varför inte. De kan alltid försöka, säger Marie Westerlund med glimten i ögat.

Nordea välkomnar

Helena Östman, informationschef på Nordea, välkomnar den nya tjänsten och ser det som ett väldigt bra initiativ. Men hon påpekar att det är svårt att generellt diskutera om alla företag verkligen kan sänka sin ränta.

– Ränta sätts individuellt. Efter att de nya internationella reglerna har införts, att varje bank måste ha mer buffert, har alla lån blivit dyrare. Och var marginalerna ska ligga är svårt att säga. Det är olika för varje enskild kund. Men det är bra att en sådan tjänst finns, flera kan ha nytta av den, säger Helena Östman.

Viveka Hirdman-Ryberg, informationsdirektör på SEB, känner inte igen sin bank i Tommy Furlands beskrivning att företagare betalar överpris på sina banklån.

– Våra räntor är individuella och bygger på en långsiktig relation med kunden, säger Viveka Hirdman-Ryberg men hon erkänner att företagslån är mer lönsamma än bolån.

– Det finns en enkel förklaring för det, bolån är det säkraste lån som finns. Att företagslån är dyrare avspeglar bankernas risk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!