Spola allt vad bantnings- kurer heter. De hjälper i bästa fall bara tillfälligt. Och risken är stor att du går upp i vikt i stället.
-- Tänk efter, säger Suzanne Dickson och spänner ögonen i mig.
-- Hur många människor i din omgivningen har lyckats med sin bantning över en längre tid? Själv känner jag ingen.
Inför mötet i hennes villa i Askim strax söder om Göteborg har jag lunchladdat med pizza i Ulricehamn.
-- Det är ett av många exempel på dålig mat som finns i stora mängder och som är lättillgänglig. Det är det stora problemet i samhället i dag när övervikt och fetma bland befolkningen ökar dramatiskt, säger Suzanne Dickson.
Hon är professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Med 100 miljoner kronor i ryggen ansvarar hon för EU:s stora fajt mot den allt mer utbredda övervikten och fetman i många av jordens alla länder.
-- Det är viktigt för den allmänna hälsan i världen. Övervikt och fetma ökar enormt. I USA är två tredjedelar av befolkningen överviktig eller fetlagd.
Och européerna är på väg åt samma håll. I dag är 25 procent av Sveriges tioåringar överviktiga. 1970 hade endast 3 procent i samma åldersgrupp problem med övervikt.
Men hur gör man då med överflödet som får badrumsvågen att knaka. Suzanne Dicksons råd är enkelt: Gå inte upp i vikt över huvud taget. Och har du en gång fått några extra kilon på mage och höfter gäller det att bli kvitt dem snabbt som ögat. Ju fler kilon på kroppen under en längre tid, desto tuffare kamp för att gå ner i vikt.
-- Faktum är att du förmodligen inte kan banta bort dem helt. De flesta av oss kan inte gå ner mer än tio procent av sin totala kroppsvikt.
Det beror på att människan genom årtusenden har anpassat sig till ett liv med ojämn tillgång på föda. Däremot inte till ett ständigt överflöd. Har du en gång uppnått en vikt gör kroppen allt för att behålla den. Vid bantning slår kroppens varningssystem till genom att sänka ämnesomsättningen. Allt för att behålla sin så kallade målvikt.
-- Det är därför som du statistiskt sett går upp i vikt igen, och till och med ökar i vikt efter en bantningskur.
Suzanne Dickson säger att människan i över 100 år haft kunskap om hur man bäst håller vikten.
-- De flesta av oss vet att motion och hälsoriktig mat är bra. Trots det tycks vi bara bli fetare. Och det är det problemet som vi har att möta. Vi vet att tv- och datortittandet ökar, att barnen leker mindre och att människor överlag äter mer och rör sig mindre.
Och det behövs bara små förändringar i mathållningen för att kroppen ska svälla ut.
-- Den som äter två procent mer kalorier per dag kan gå upp fyra kilo på ett år.
Med tillgång till mat, godis, läsk och chips dygnet runt ökar fetman med epidemisk hastighet runt om i världen. I fotspåren följer diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och även cancer. Det slukar i sin tur oerhörda resurser och miljardbelopp inom hälso- och sjukvården.
-- Problemet är att det är extremt svårt för människor att ändra livsstil när det gäller mat och motion. Därför är det viktigt att hitta en medicin för att behandla mot fetma.
Än så länge är operation i magsäck och tarm den mest effektiva metoden mot fetma.
Målet för det stora EU-projektet är att förstå hur hjärnan bestämmer och reglerar vår aptit. Suzanne Dickson är en bit på väg. Som forskare har hon visat hur ghrelin, ett hormon i magsäcken, produceras vid hunger och skickar signaler till aptitcentrat i hjärnan.
Tillsammans med 27 forskare i 11 länder ska hon försöka hitta ytterligare frestare i människans kroppssystem som påverkar matlusten. Om forskningen blir lyckosam får läkemedels-industrin i uppgift att ta fram mediciner mot fetma. Drömmen är ett piller som reglerar aptiten.
Men medicinering innebär också risker.
-- Det finns alltid en oro för biverkningar. Det är hela tiden en balansgång vilket som är farligast, fortsatt fetma eller eventuella biverkningar.
Det finns också en risk att mediciner som dämpar aptiten hamnar i fel händer.
-- Det blir ett stort ansvar för läkarna att hantera och ordinera medicinen. Tänk dig att anorexipatienter eller andra med dietproblem får tag i den. Det finns trots allt väldigt många som inte är nöjda med sina kroppar. Så visst, det är en riskfull marknad.
-- Jag tror att medicinen i första hand kommer att skrivas ut till människor med verkligt stora viktproblem.
Överviktiga och feta människor har alltid funnits. Men enligt Suzanne Dickson har det skett en dramatisk ökning sedan början av 1980-talet. Vad som hände då kan hon bara spekulera kring.
-- Det kan inte bero på en genetisk förändring eftersom gener inte förändras så snabbt i en befolkning. Därför måste vi titta på den yttre miljön och jag gissar att det handlar om en förändrad livsstil.
Men ska man inte få unna sig nåt gott här i livet. Jo då. Suzanne Dickson är själv en älskare av chokladtryffel.
-- Men jag försöker att bara äta den i små mängder.