– Det är en stor utmaning, vi måste jobba vidare för att göra Linköpingsskolorna ännu bättre, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Av alla elever i årskurs 3 har 80,9 procent av flickorna klarat alla delprov i svenska, nästan tre procent fler än förra året. Bland pojkarna har 61 procent klarat alla prov, en liten minskning.
Skolresultaten i Linköping har generellt höjts de senaste 10 åren. Det gäller också det senaste året: 2016 blev det genomsnittliga meritvärdet 230,4 jämfört med 225,8 året innan.
– Det är små skillnader, men det är ändå glädjande att se att det går åt rätt håll, säger Jakob Bjröneke. Linköpings skolor är bra.
– Men vi har fortsatta problem med likvärdigheten. Det är elever som lyckats bra tidigare som lyckas ännu bättre nu. För de tio procent som har problem i skolan har det inte skett någon förändring.
Allt fler grundskoleelever i Linköping är behöriga till yrkesgymnasiet. I våras klarade 88 procent behörighetskraven. Det är framför allt i socialt utsatta områden som Ryd, Berga och Skäggetorp, som resultaten förbättras.
– Snittet i Sverige är 85 procent, så det kan vi vara ganska nöjda med, säger Jakob Björneke. Målet måste dock vara 100 procent, och dit har vi en bit kvar. Det är viktigt att reda ut varför en del elever inte når målen.